søndag 2. mars 2014

Hotell 33, Erling Viksjø og Olavsrosa

Nå i vinterferien hadde jeg og to tenåringsdøtre en liten luftetur til sentrale strøk.
Vi skulle overnatte på et hotell i Oslo sentrum. Det var planen. På grunn av både kapasitet og pris falt valget på Hotell 33 på Økern i stedet. Et bygg jeg kjenner godt til, da jeg jobbet der i 7 år. Jeg begynte i 1985 på gamle Standard telefon- og kabelfabrikk (STK) og sluttet i Alcatel STK i 1992.
Bygget er tegnet av arkitekt Erling Viksjø og oppført i 1968 som hovedkontor for den gang Standard telefon- og kabelfabrikk. Erling Viksjø tegnet også Regjeringsbygget i 1958 og flere andre store bygg på denne tiden. Les mer om Viksjø her. Typisk for begge disse byggene er bruken av "naturbetong" som han "fant opp" sammen med Sverre Jystad. Og det har du garantert sett før. 
Naturbetong finner du i alle fellesarealer i hele bygget. Her fra gang. Bilde: m o p p e g u r i
I 2007 sto hotellet ferdig etter restaurering. Det kaller seg et moderne designhotell med blant annet konferansekapasitet til 980 gjester. 

I 2012 ble Hotell 33 sine eiere (OBOS og Aspelin Ramm), som det yngste bygget i hele Olavsrose's historie, tildelt Olavsrosa av stiftelsen Norsk Kulturarv.
"Restauratørene har ivaretatt det historiske ved dette bygget på en god måte og er et forbilde for hvordan ivareta eldre bygg. Dette er et viktig bygg for Oslo, og det er flott å se hvor godt utbyggerne har jobbet for å videreføre banebrytende norsk arkitektur." Sitat fra OBOS's omtale av overrekkelsen.

Det er flott at alle epoker innen arkitektur sees på som viktig, og det å ta vare på "nyere" bygg også  får oppmerksomhet og priser. 

Hotellet hadde forøvrig en trivelig restaurant i 9. etasje (nydelig mat) og en stor og lys frokostsal i 1. etasje hvor den gamle kantinen lå. Rommene var også moderne og greie. Kan dermed anbefales hvis du skal besøke hovedstaden.
Det synlige bevis. Bilde: m o p p e g u r i

En lekker rød skranke har erstattet kontorskranken i bøk som jeg husker fra min tid i bygget.
Begge bilder fra OBOS. Treverket i trappegangen var pusset opp og skinte som på bildet.


Ingen kommentarer: