søndag 22. mai 2016

Restauranten "Hos Hai" på stedet som Gud glemte

Mange av oss husker vel den gangen da Brumunddal vendte ryggen til innvandringsmotstander og leder av "Folkebevegelsen mot innvandring - FMI", Arne Myrvold. Dagen var nærmere bestemt 19. september 1991.

To av foranledningene til at Brumunddølene tok tak og vendte ryggen til, var en artikkel i Aftenposten av Vetle Lid Larsen "Brumunddal - stedet Gud glemte?" og det som i ettertid kalles "slaget i Brumunddal" den 31. august 1991.

Våren 1991 besøkte Aftenposten journalisten Vetle Lid Larsen Brumunddal etter å ha lest om en vietnamesisk familie som ble trakassert. 
"Han fant et sted med «Bevar Norge Norsk» skrevet på husveggen, dynamitt-attentat mot butikken til en innvandrer, han fant innvandrerbarn som ble spyttet på, godt besøkte FMI-møter, et sted de brant Ku Klux Klan-kors – og han fant den vietnamesiske familien han hadde lest om. - See more at: http://www.h-a.no/nyheter/--all-grunn-til-aa-takke-vetle#sthash.GDHYwrsz.dpuf
Fra HA 4/12 2015

Artikkelen i Aftenposten som fulgte etter besøket, fikk også tittelen "Brumunddal - stedet Gud glemte?"

Arne Myrdal og FMI skulle holde et møte 31. august 1991, men ble møtt av høylytte protester av antirasister. Det endte med at nynazistene med Myrdal i spissen, jagde antirasistene ut av byen. Det hele ble dramatisk og flere endte opp på sykehus.  Se artikkel fra NRK om slaget i Brumunddal her.

Ca. to uker etter at antirasistene ble jaget ut av byen, skulle Arne Myrdal ha et nytt møte i Brumunddal. Da skjedde dette:
Bilde fra www.nrk.no
4000 mennesker stilte opp og vendte ryggen til Myrdal og co og aksjonen "Brumunddal på nye veier" var et faktum. 

Hai Hang var 15 år da dette skjedde og han møtte Vetle Lid Larsen igjen desember 2015. Se mer om det møtet i artikkelen fra HA her.

Så det var så bra og så sterkt og en fin påminnelse på selveste 17. mai i år, å sitte og spise på Hai Hang sin restaurant "Hos Hai", på stedet som Gud glemte.
                                   
Artikkelen fra HA "Stille seier" var tapetsert på veggen og historien ble igjen veldig tydelig. 

En tydelig påminnelse for meg og sikkert mange flere som tar turen til restauranten "Hos Hai" ved elven Brumund. Like ved der familien hans bodde den gang dette skjedde.

Les mer om "Hos Hai" her

Ingen kommentarer: