søndag 24. mars 2013

Arkitekt Rolf Prag og innlandsfunkis

Har du hørt om "innlandsfunkis" før? Ordet blir brukt når man beskriver arkitekt Rolf Prag sine prosjekter i innlandet på 30-40 tallet. Prag er født på Hamar 1899, død 1989. 

Han var ferdig utdannet arkitekt i 1923 og jobbet i noen år i Chicago og i Oslo, før han flyttet tilbake til Hamar og etablerte sitt eget arkitektkontor der.
"Rolf Prag var Hamars ledende arkitekt i 1930- og 40-årene, og utviklet sin særegne stillferdige «innlandsfunkis», en lokal, enkel funksjonalisme egnet for landets småbyer, gjennom en rekke villabygninger der i byen: Villa Nordby, Villa Hagen, Villa Lyder Larsen og Villa Vassaasen.

Av større bygninger har Rolf Prag blant annet utført Hamar krematorium (1936), Oustads mekaniske verksted på Hamar (1937) og Østlandske vanførehjem, Stange (1949). Han var tegnet også påbygg til Oustad med bilhall i fire etasjer (1964)". (kilde: Wikipedia)

Nina Berre, direktør for avdeling ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design har forfattet en bok om hans prosjekter på Hedemarken.  Boka er basert på hennes hovedfagsoppgave fra 1992. I boken finner du mange hus fra Hamar, Brumunddal og omegn som Rolf Prag har tegnet. Hus du sikkert har sett, men ikke visst noe om. Kjøp boken og bli kjente med hva slag perler du bor ved siden av. Fås hvertfall kjøpt hos Gravdahl bokhandel, Hamar og sikkert også andre bokhandler på Hedemarken.

Jeg parkererer nesten daglig på gata utenfor et hus jeg alltid har syns har vært spesielt. Jo mer jeg ser på det, jo mer liker jeg huset. Det viser seg å være "Villa Vassåsen, 1934", på Utsikten 6, Hamar og var Prags første oppdrag som selvstendig arkitekt.
Med boken i hånd, og GPS'n i bilen er det nå egentlig bare å reise på oppdagelses-reise i nærområdet for å se på Prags hus. Blir du med?

Ingen kommentarer: