torsdag 21. mars 2013

Kvinners smertehelvete skulle vært mannens

Og da tenker jeg på menstruasjonssmerter.
Jeg tror det har med økonomi å gjøre. Ikke det at vi i Norge ikke har penger nok, men det faktum at kvinner ikke er arbeidsføre en eller to dager i måneden eller går på halv fart opptil 14 dager i måneden, betyr ikke så mye i den økonomiske sammenhengen som om en mann skulle hatt de samme plagene. Tenk deg hvis 10 % av mannlige ledere, politikere, forskere, overleger m.fl. hadde måtte be om få legge seg nedpå, midt i arbeidstiden for å få bukt med smertene, eller må ringe og si at de må holde sengen 1-2 dager i måneden? 
Hvor lang tid hadde det da ikke tatt før fokuset på kunnskap, forskning på og behandling av menstruasjonssmerter hadde vært noe helt annet enn det er i dag?

Slik jeg har forstått det skiller en mellom to typer menstruasjonssmerter. Den ene er smerter som ikke er forårsaket av sykdom i underlivet. Det kalles primær dysmenoré.
"Over halvparten av alle kvinner opplever dysmenoré i ungdomsårene. Ca. 10% er så ille plaget at uten behandling må de noen ganger holde seg hjemme fra skole eller arbeid første dagen av menstruasjonen. En svensk undersøkelse fant at 90% av 19-årige og 67% av 24-årige kvinner hadde dysmenoré, og 10% av 24-åringene rapporterte at smertene hemmet dem i daglige aktiviteter." Kilde: Norsk Helseinformatikk
Årsaken til primær dysmenore er ukjent. Behandlingen er smertestillende og p-piller. Ikke alle tåler p-piller og behandlingen med smertestillende må starte FØR smertene kommer. Og det er ikke alltid like lett å få til.

Den andre kategorien menssmerter kalles bare dysmenore og kan forårsakes av spiral, muskelknuter eller endometriose. Ved dysmenore kan en altså kanskje få vite årsaken til smertene. Hvis du møter den rette legen vel og merke.

Med arbeidslivets høye fokus på produktivitet og lave sykefraværstall, undres jeg over at det virker helt greit at skole- og arbeidsliv ikke kan regne med oss i perioder?
Er vårt bidrag virkelig så lite verdt?
Mange gynekologer er mer opptatt av at kvinner ikke skal ha tørre skjeder, enn å snakke om smertene og hva en kan gjøre med. Som for eksempel å fjerne livmoren. Noe som virkelig virker. Når en har fått de barna en skal ha vel og merke.

Her en artikkel som gir noen råd til hvordan en skal komme seg gjennom de smertefulle dagene. Ha en god måned!

Ingen kommentarer: