onsdag 15. februar 2012

Moelv og Ringsaker på tomgang

Jeg bor i en liten, stille og rolig småby. Jeg tror til og med at asylsøkerene som bor her, ikke stjeler sykler engang. Da må en kunne si at det er en fredelig by og de fleste som bor her føler seg trygge.
Nå på vinterstid for eksempel, er det bare å sette fra seg fra bilen sin med motoren på og med nøkkelen i. Utenfor matbutikken på ettermiddagen eller på parkeringsplassene foran SFO og barnehager, står det gjerne 2 -3 biler på tomgang og jeg kan forsyne meg med både bilen og dens innhold. Og jeg tenker faktisk på at det er en mulighet. Heldigvis for tomgangskjørerne, er jeg lovlydig. Men å flytte på en bil en dag, det er vel ikke så ulovlig?
Bilde fra www.nrk.no
En ting er at det er såpass få, nesten ingen, med uærlige hensikter i småbyen Moelv, og at bilene bare kan gå på tomgang uten at noen kjører avgårde.  
En helt annen ting er at tomgangskjørerne er lovbrytere selv.

"Unødvendig tomgangskjøring er forbudt" sier norsk lov. En såkalt sovende paragraf som sjelden blir brukt. Det gis ikke bøter og det settes ikke opp skilt om at tomgangskjøring er forbudt.

De eneste i landet som gjør noe aktivt for å stanse forurensende og støyende tomgangskjøring er de yngste, nemlig Miljøagentene, barnas miljøorganisasjon. Tomgangsaksjonen 2012 er i gang, les mer her .

Vår kommune kunne gå foran med et godt eksempel for resten av landet og markere at her i Ringsaker aksepterer vi ikke unødvendig tomgangskjøring.F.eks ved å sette opp skilt på alle parkeringsplasser utenfor sine bygg (ikke minst skoler og barnehager) og at alle enhetsledere på skoler og barnehager pliktet å ta dette opp med de gode forbildene til ungene våre (vi foreldre ja) om at de ikke vil ha tomgangskjøring utenfor døren; ta hensyn til folk og miljø!

Har du andre forslag? 

Ingen kommentarer: