torsdag 2. juni 2011

Oppdag B Y G G R I S fra Møllerens!

En ting som har begeistret meg de siste årene (nesten det største siden jeg oppdaget moppen til Sini), er å finne Møllerens Byggris i butikkhyllene. Som en ihuga fiberentusiast (http://www.libra-helse.no/), fant jeg middagstillegget som svarer til alle mine krav. Masse kostfiber og langsomme karbohydrater.

  

I tillegg til være et sunnere alternativ, synes jeg det smaker godt. Og familien aksepterer byggrisen fremfor vanlig ris/fullkornsris. Blir det noe til overs bruker jeg resten i en salat til lunsj dagen etter. Godt!!

Sparbutikken syd i Moelv har tatt den inn og OBS og andre som har Møllerens har den nok også.

 Artikkel som bare bekrefter det over:
"Professor i ernæring ved Universitetet i Ås, Birger Svihus sier i ett intervju med Dagbladet 8. mai 2009 at vi bør bytte ut poteten med Byggris.Videre i artikkelen i Dagbladet skriver de dette:
Bruk av enny type ris som er rik på fiber kan forebygge fedme, tykktarmskreft, hjerte- og karsykdommer sier ernæringsekspert Birger Svihus.
Nylig kom ett nytt risprodukt på markedet, laget av bygg, som er ett meget godt alternativ til pasta, vanlig ris og poteter. Byggrisen er rik på fiber, som har den egenskapen at den fanger næringsstoffer i fordøyelseskanalen istedet for å absorbere det. Fiberen i bygg er også kolesteroldempende.
Svihus har selv lagt til Møllerens byggris som fast ingrediens i sitt kosthold. Han anbefaler å koke risen i suppe, eller å ha den i salater, eventuelt blande den med vanlig ris. Risen har en mer kjøttaktig smak som gjør at den egner seg godt til dette, mener ernæringsprofessoren.


- Bra for fedme
Byggris har mange av de samme egenskapene som villris eller såkaldt svart ris, som er næringsmessig bedre enn vanlig ris. Når man får med ytterskallet til bygget, får man i seg mye mer fiber og mineraler. Det er også mindre stivelse i denne risen som er den viktigste kilden til fedme, sier Svihus. Han forteller at bygg ble mye brukt i blant annet supper i gamle dager, men at det er gått av moten. Men i USA er byggris populært i dag!


- Hjerte og karsykdommer
Professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Svein Olav Kolset, kjenner ikke til produktet spesielt, men sier; Våre offisielle kostholdsanbefalinger legger vekt på å økefiberinnholdet i nordmenns kosthold. Nye produkter som bidrar til dette ønskes velkommen!
Åtte prosent fiber er nokså mye i forhold til vanlig ris. Ett høyt fiberinntak er med på å redusere både tykktarmskreft og hjerte- og karsykdommer, som er to store folkesykdommer. Man bør også merke seg at varer med høyt fiberinnhold også ofte er rikt på mineraler og vitaminer. Dessuten gir fiberrik mat større volum og metthetsfølelse, noe som kan påvirke kaloriinnholdet i matinntaket, sier Kolset."
Kilde: Dagbladet 8 mai 2009.


Oppskrifter finner du her;
http://www.mollerens.no/no/Oppskrifter/Middag/

OBS! For dere som sverger til  "ikke karbo"; dette er ikke noe for dere.
Men for oss som aksepterer de gode karbohydratene;  løp og kjøp!

God middag!

2 kommentarer:

Ragnhild sa...

Enig i at dette er supert! Men kan man ikke egentlig bruke vanlig byggryn??Litt mere tungvint og omstendelig, bare....

Elin Evensen sa...

Jo, det kan du selvfølgelig bruke. Men de må legges i vann først. Hvis du er god på planlegging Ragnhild, så værsågo` Jeg syns det er kjekt med "boil in bag" til hverdags.