torsdag 5. mai 2011

Hvilestoffskifte

Hvilestoffskiftet er den energien du bruker når kroppen er i fullstendig hvile.
Dette er energi som brukes til å holde livsviktige prosesser i gang i kroppen, slik som at hjertet slår og at kroppen holdes varm nok.

Hvilestoffskiftet utgjør hele 50 – 75 % av ditt totale energi-forbruk avhengig av hvor aktiv du er.
 
Hvor høyt hvilestoffskiftet er avhenger av alder, kjønn, vekt, kroppsammensetning, fysisk form og aktivitetsnivå.
 
Hvilestoffskiftet går nemlig ned med alderen og menn har større muskelmasse enn kvinner og dermed høyere hvilestoffskifte. Ikke helt rettferdig, men fakta. 

Hvis du er mann og begynner å trene vil resultatene komme raskere for deg, enn for mange av oss med mindre muskelmasse fra naturens side. Alder og kjønn får vi ikke gjort noe med.
En annen ting som spiller inn er din nåværende vekt; jo tyngre du er desto høyere hvilestoffskifte. Tilslutt spiller kroppssammensetningen en rolle,  jo mer muskler desto høyere hvilestoffskifte.

Er det rart at mange kvinner med alderen føler at de har fått et lavere stoffskifte / lavere forbrenning?  Til tross for disse omstendighetene (dvs å være kvinne og i en viss alder), finnes det metoder som gjør det lettere å bl.a. holde vekten.

Èn metode er å sørge for å øke hvilestoffskiftet.

Ved kondisjons-trening har du et stort forbruk av kalorier som vil redusere fettmassen/prosenten. Går du i tillegg ned i vekt er det også sannsynlig at du mister muskelmasse.
Så hvis du ikke samtidig sørger for å øke muskelmassen, vil vekten vil øke igjen etter en stund.

Hvordan gjør vi det?
I tillegg til kondisjonstrening bør vi trene de store muskelgruppene som bryst, rygg, rumpe og lår!  Hjemme kan du enkelt trene armhevinger og knebøy for å nevne to enkle øvelser. På trenings-studio kan du få satt sammen et program som ivaretar hele kroppen, men kanskje med hovedvekt på de store musklene. Hele kroppen bør trenes, men her er fokuset på å øke muskelmassen mtp et høyere hvilestoffskifte. Snakk med en treningsveileder. Ikke alle har samme mål med treningen som f.eks. Marit Bjørgen.
Bilde fra www.vg.no
Med økt muskelmasse holder hvilestoffskifte seg høyt selv om du veier mindre.
Hva du bør gjøre;
Du trener kondisjonstrening 2-3 ganger pr. uke og styrketrening i tillegg. I tillegg passer du på å bevege deg litt mer hver dag. Ta trapp istedet for heis, gå istedet for bil på småturer. Øk hverdagsaktiviteten. 
 Få kunnskap om hva sunn mat er, spis ofte og kos deg med å spise sunt og godt.

Ingen kommentarer: