fredag 10. februar 2017

Plastfri hverdag, del 1

Etter at den groteske, billedlige dokumentasjonen på at plasten vi mennesker etterlater oss, blant annet finner veien inn i en hvals mave, er det å håpe at mange av oss fikk en vekker. 

Dette er det som skjer når vi slenger rundt oss med plast som det tar 10-20 år for naturen å bryte ned. Og i mellomtiden kan den altså finne veien inn i en hvals mave. 
Bilde fra BT
Det første vi tenker på vedrørende plastforbruket er kanskje bæreposene, men det er ikke bare bæreposer dette handler om. Nesten alt vi kjøper i matbutikken er pakket i plast. 
Og er det ikke det, så finner vi selv en plastpose å legge for eksempel eplene i .

Med bildet av hvalens buk i hodet, tenker jeg nå på plast og plastforbruket hver gang jeg er i butikken. 

Hva kan jeg pr. i dag gjøre for å ikke ta med meg / forbruke mer plast enn jeg trenger? Jeg må jo ha varene i noe? Skal jeg skaffe meg passe store kurver å ha for eksempel eplene i? De veies jo i kassen og da blir kurvens vekt med i epleprisen. Og den prisen kan jeg sikkert betale, men...

Grønn Hverdag anbefalte for 9 år siden å legge igjen all unødvendig emballasje i butikken. 
Se artikkel om dette forslaget herJeg ennå tilgode å se noen praktisere dette og jeg personlig ville ha problemer med å ta av plasten på agurken eller blomkålen inne i butikken. 
Ved kassen. Nei, så tøff og dedikert miljøaktivist er jeg ikke i praksis. 

Jeg tror mer på at butikkeierne må finne en praktisk løsning for de av oss som vil ha med egen emballasje. Vi har egentlig ikke tid til å vente til 2026 som Rema-Reitan hadde satt som mål for Rema-butikkene å bli kvitt all ikke-nedbrytbar plast.
Han og andre kjøpmenn blir i mellomtiden nødt til å legge til rette for at vi kan ta med egen emballasje. 

Det finnes noen få emballasjefrie butikker i Norge. Les om noen av disse her.  
m o p p e g u r i har også laget et blogginnlegg om et slikt konsept i Frankrike: Day By Day.
Dette kan du lese om her       
                     
De store norske matvarekjedene har litt å lære av disse butikk-konseptene og være med på tilby oss emballasjefrie produkter. Jeg er helt sikker på at noe kan de gjøre allerede nå.

Men heldigvis så er det noe DU og JEG kan gjøre i dag. Med en gang. 
Og det er å si nei takk til plastbæreposen.

Kassabetjeningen kommer snart til å få beskjed fra ledelsen i butikken;
"Ikke spør kundene om de vil ha plastbæreposen! 
Tilby de en miljøvennlig handlepose istedet. Gratis."

Ja, tenk om matvarekjedene kunne vri litt på det og vise at de tar litt miljøansvar! 

Jeg har nesten alltid med meg et eller to handlenett i vesken. De er i nylonstoff, veier ingen ting, rommer mye og er sterke. Og derfor sier jeg vanligvis nei til plastbæreposene. Men noen ganger har jeg glemt å ta de med eller at jeg handler mer enn jeg får plass til i nettene. Så helt bæreposefri er jeg ikke, men jeg jobber kontinuerlig med saken.

I min tid som butikkdriver solgte jeg noen herlige, fargerike, sterke og praktiske handlenett fra amerikanske BAGGU. Sjekk utvalget her. Det finnes mange farger og mønstre og man slipper å reklamere for Kiwi, Rema m.fl.  

Jeg har sjekket og finner pr. nå ingen norsk agent eller butikker som forhandler disse lenger i Norge. Du kan få tak i de i nettbutikken til Nordstrom. Linken direkte dit finner du herSjekk også utvalget på Amazon.com under temaet Reusable Grocery Bags.
Kate Spade har også noen tøffe og praktiske handlenett. 


Denne fant jeg i nettbutikken Nordstrom. Linken finner du her.

Får du tak i disse praktiske handlenettene et sted, så er det en ide å kjøpe flere enn du trenger selv. De er supre som smågaver, vertinnegaver og du må sørge for at alle i familien har en eller flere med seg overalt. 

Du kan selvfølgelig også sy egne nett. Et tips er å sy de i så lett stoff som mulig slik at de er praktiske å stappe ned i håndvesken. Et nett i kraftig bomulls-stoff ville ikke fått plass i min veske. 

m o p p e g u r i kommer tilbake med mer vedrørende temaet "plastfri handling" i nye blogginnlegg. I mellomtiden kan vi skaffe oss gode, praktiske og til og med tøffe miljøvennlig handleposer som vi legger i veska eller i bilen.  Vi må øve oss på å huske. 
Vaner tar litt tid å endre, men alle monner drar. Lykke til!

Ingen kommentarer: