søndag 14. oktober 2012

Jeg MÅ ikke bo i Oslo

Jeg har bodd i Oslo i 20 år. Nå bor jeg ikke helt på bygda, men i byen Moelv. Et lite sted med bystatus. Kommunen heter Ringsaker og den strekker seg helt fra Hamar i sør til Lillehammer i nord. Beliggende langs Mjøsa med sitt vakre kulturlandskap og i øst fjellområder som kanskje ikke har de høyeste toppene, men som allikevel innbyr til et aktivt friluftsliv til fots, på sykkel og ikke minst på ski om vinteren. Ringsakerfjellet, Ljøsheim og Sjusjøen er kanskje navn du har hørt før.
 
I forrige uke var jeg på en dagstur til Oslo. Jeg gledet meg til å oppleve litt av bylivet i hovedstaden igjen. Min 17-år gamle datter hadde ikke sett operabygget og det var ett av målene for dagen. I flott høstvær ble det en fin opplevelse. Som hun sa; taket på operabygget er større enn Moelv sentrum. Jo, vi har godt av å kommer oss litt ut av Moelv av og til.
Etter denne dagen bestemte jeg meg for å besøke Oslo litt oftere. Da skal jeg se Astrup Fearnley-museet og den nye Mathallen. Dessuten har jeg akkurat lest om Nansenparken på Fornebulandet. Laget av Bjørbekk & Lindheim landskapsarkitekter. Den har jeg også lyst til å se.

Men, jeg er også sikker på at jeg vil hjem igjen. For like sant som at Oslo har mye å by på, opplever jeg at jeg ikke hører hjemme der. Det er den samme følelsen jeg hadde da vi tok valget og flyttet ut av byen for 10 år siden.
I Oslo er det altfor mange mennesker som ikke har noe med meg å gjøre. Det opplevdes da og det gjør det visst fremdeles, som om at alle menneskene i køene overalt, i rulletrappene eller i bilene langs veien, ikke angikk meg. Og hva gjorde jeg her blant alle disse folka?
Jeg kunne jo bare overse alle menneskene, alle køene. Det jeg gjorde i stedet var å betrakte hordene litt utenfra og det føltes mer og mer meningsløst å være en del av et stressende byliv.

Så ble tanken til; er det mulig å bo et annet sted med færre folk og mindre køer? Går det an å leve og bo utenfor Oslogryta?
Slik havnet vi i en av Norges minste byer - Moelv. Valget ble enda enklere når vi fikk kjøpt drømmehuset. Vi synes vi var veldig heldige. Link til reportasje fra Bonytt finner du her.
Hadde dette huset ligget i Oslo, ville vi ikke hatt mulighet til å kjøpe det. Flaks at det lå i Moelv!

Ennå er prisforskjellene på boliger i Oslo og i innlandet store. 
En fire-roms på 72 kvm i Kværnerbyen, en ny og ung bydel i Oslo, koster ca. 3.297.000,-.
Til sammenlikning; to aktuelle salgsobjekter i Ringsaker.
Funkisbolig fra 1967 beliggende rett ved barneskole i Moelv. Bruksareal 254 kvm. Prisantydning: 2.100.000,-
Link til annonse finner du her .

Eldre (1905) idyll på Jessnes, rett utenfor Hamar med Mjøsa i sikte. Prisantydning: kr. 2.850.000,-
Link til annonsen finner du her.
Velkommen etter! Her er god plass til fler.

Ingen kommentarer: