lørdag 19. mai 2012

Berlin og Holocaust Memorial


Jeg har vært på jentetur til Berlin. På søndagen leide vi sykler og suste rundt i en velorganisert sykkelby. Det var deilig å sitte høyt på en by-sykkel med ballongdekk som mykt for over brostein, fortauskanter og andre små hindere og virkelig se byen. Du kommer deg fort rundt og opplever mye fra sykkelsetet. Og så er det bare å stoppe hvis en ser noe interessant.
Bilde: Dagbladet
 Et av stedene vi stoppet ved var "Holocaust Memorial". Monumentet eller minnestedet er reist (2005) til minne om europeiske jøder som ble drept under andre verdenskrig. Minnesmerket består av 2.711 sementklosser plassert på et ujevnt underlag over et område på 19.000 kvadratmeter.

Arkitekten Peter Eisenman har laget dette enorme monumentet, som skal forsøke å gi en forestilling av et system som tilsynelatende er preget av orden, men der den menneskelige forankringen er gått tapt.


Du kan gå inn i selve monumentet. Alle betongklossene har ulik høyde. Her kan du gå deg vill!  Eller nei, du ser utgangen nesten uansett hvor du er. Det er ingen forvirrende labyrint. Det mest spennende sånn sett ved å gå der var om en annen turist plutselig skulle dukke opp rundt hjørnet. Da kunne jeg kanskje bli litt skremt ja...


Det gjorde et inntrykk å gå der. Spesielt med tanke på hva monumentet skal minne oss om.

2 kommentarer:

hildeg sa...

Mye fint å se i Berlin, selv om jeg ikke akkurat vil kalle byen sjarmerende. Fikk du med deg kafeen på KaDeWe? Den er i alle fall et kapittel for seg :-)

m o p p e g u r i sa...

Enig at sjarmen ikke var overalt i Berlin. Til det er den for nybygd. Men all nær historie og en avslappet atmosfære veide opp. Kom rett fra frokost til KaDeWe, så kun matvareavdeling på toppetasjen ble besøkt.