onsdag 11. januar 2012

Arkitektur som engasjerte i 2011

Magasinet Dezeen har rangert de mest populære arkitekturomtalene i året som gikk - 2011. På første plass kommer dette bygget fra Seoul. Noen mente at bygget minner om tvillingtårnene og "nine-eleven" og stilte spørsmålet; hva i h..... var det disse arkitektene tenkte på når de tegnet dette bygget? Mer om debatten dette bygget skapte finner du her.
2011 review: December

På andre plass kommer dette litt mindre kontroversielle bygget signert Snøhetta.
Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snohetta

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta
Bilder er fra diephotodesigner
Norsk Villreinsenters paviljong på toppen av Tverrfjellet, 1220 meter over havet.
"Dette stedet blir en turistmagnet. Det var et sjakk-trekk av oss å engasjere arkitektfirmaet Snøhetta. Bygget, som nå nærmer seg fullførelse, er unikt både i form og materialvalg. Bærekonstruksjonen som utgjør to vegger og tak, er i skipsstål. Fronten som vender mot Snøhetta, er en gedigen glassvegg. Den fjerde veggen er en gedigen formet trekonstruksjon levert av båtbyggerfirmaet Djupvåg i Norheimsund i Hardanger. Trekjernen er bearbeidet som vann og vind former fjell, is og snø, og her er det sitteplasser til mellom 30 og 40 personer, forklarer Skorem ......" Sitat fra Norsk Villlreinsenters nettside.
På 4. plass kommer enda et norsk prosjekt.
Mountain Hill Cabin by Fantastic Norway
Fantastic Norway har tegnet denne fjellhytta hvor du kan gå på ski på hyttetaket. Hytta skal først settes opp sommeren 2012 i Ål. Lenge før den er bygget, er den altså en av de mest omtalte arkitekturprosjektene i 2011.

Så heia norsk arkitektur og i det hele tatt arkitektur som engasjerer!
Det skaper debatt og liv, det skaper trafikk, turisme og lokal identitet! Og det er nettopp derfor stat og kommmune (vi) skal bruke penger på arkitektur, byplanlegging, landskaps-design og i det hele være bevisste på hvordan omgivelsene våre skal se ut, hvordan det påvirker oss og de som besøker oss.

Ingen kommentarer: