søndag 1. mai 2016

Nasjonale turistveger og arkitektur

De siste årene har det blitt satset på norsk arkitektur langs våre mest kjente turistveier.
Bygg, gangveier og utsiktspunkter er bygget og bidrar at turistene kommer enda nærmere naturen. Byggverkene gjør det muligens også sikrere å gjøre akkurat det. Fallhøyden er stor bokstavelig talt stor ved mange av utsiktspunktene.

Et eksempel på slik arkitektur finner du påTrollstigplatået som ligger på toppen av Trollstigen, og er en del av Nasjonale turistveger. Utsiktspunktet er tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter og ble ferdig i 2012. 

Prosjektet vant en arkitekturpris i 2014 og juryen sier blant annet: 
"Vandringens enkle og robuste utforming ved bruk av fåtall materialer; generøst dimensjonert, logisk, trygt og arkitektonisk helhetlig godt gjennomført. Vandringen er et overbevisende arkitektonisk verk, som ved sin beherskede enkelhet ikke unødig avleder oppmerksomheten fra opplevelsen av storslått natur og historisk fremragende vegbyggekunst." Fra www.arkitektur.no/trollstigen-vandring-og-utsiktspunkt

Alle bildene er hentet fra nettstedet Dezeen og link til alle norske turist-ruter som de har omtalt finner du her.
 
Jeg har ikke vært på det nye utsiktspunktet i Trollstigen, men kanskje i år da Norgesferie er på planen. Med litt høydeskrekk kan det også hende at det er andre mål langs Nasjonale turistveger som frister mer.
 
Sjekk ut nettstedet til "Nasjonale turistveger". Det er gjort mye spennende langs disse rutene de siste årene. Og spektakulær natur og spennende arkitektur er en god kombinasjon synes jeg.
 
Det finnes ingen Nasjonale turistveger i Innlandet. Det kunne vi godt ha hatt. Vi har ikke fosser, fjorder og bratte fjell, men mye annet det ville vært fint å vise turister.
Reiser vi for eksempel til Frankrike og den franske landsbygda er det skiltet ruter som f.eks "Route de Vin" og andre Router langt ute "in the middle of nowhere". 
 
Generelt om Innlandets turist-vennlighet, er det mye å skrive om og det blir et eget blogginnlegg. Følg med, følg med.
 
Enn så lenge kan vi se til de 18 ulike reiserutene i "Nasjonale turistveger" og ta turen dit, ønske og lære.

Ingen kommentarer: