lørdag 14. desember 2013

Prøysenstjerna - folkegave og landemerke

For de mer urbane lesere av m o p p e g u r i; her kommer noen nyheter fra innlandet,
Ringsaker og Prøysenland. 
Alf Prøysen ble født og vokste opp på Rudshøgda i Ringsaker kommune. Kjennetegnene på Rudshøgda i dag, når du passerer på E6,  er OBS-bygget, veikroer, bensinstasjoner og noen har kanskje også lagt merke til Veidekkes bygg som jeg har blogget om tidligere. Det innlegget finner du her.

Huset i Prestvegen der Prøysen ble født, synes også fremdeles fra E6 på venstre side når du kjører nordover. Jeg sier fremdeles fordi det er plantet skog på jordene mellom huset og E6. Kan vi ikke heller ha et kulturlandskap der, holdt nede av beitedyr? Og hvor er steinrøysa?
 
Det nye Prøysenhuset som Snøhetta har tegnet (finanisert av Arthur Buchardt), blir liggende bak Prøysenstua, inne i granskogen og vil ikke bli så synlig fra E6. Les mitt tidligere innlegg om det nye Prøysenhuset her. Det nye Prøysenhuset skal stå ferdig til Prøysens bursdag 23. juli 2014 da det er 100 års siden Alf Prøysen ble født. 
100-års jubileet kommer til å bli behørig markert i Ringsaker og i innlandet, ja i hele Norge forhåpentligvis. 

Flere har kastet seg inn i feiringen og H.C. Medlien har satt i gang prosjekt folkegave til jubileumsåret. Gaven skal være en stjerne som ruver 27 meter i været, godt synlig for alle som farer forbi. Et skikkelig landemerke.
Det er kunstner Linda Bakke fra Stange som står for utformingen av kunstverket. Selve stjernen støpes i epoxy eller polyester og masten er selvsagt i limtre fra Moelven.

"Dra krakken bortåt glaset, så sett vi øss å ser, og prøve finne leia der julestjerna er. Den blankaste ta alle, hu er så klar og stor, du ser a over huset der a Jordmor-Matja bor.
Hu er så snill den stjerna, hu blunke kan du sjå, og nå skal je fortelja og du skal høre på. Den fyrste gong ho skinte, så laga hu ei bru, imella seg og himmel'n og ei krubbe og ei ku."

Det er selveste julestjerna til Alf Prøysen. Jo, jeg blir med på folkegaven jeg også.
Gå inn på denne facebooksiden og gi ditt bidrag til Prøysenstjerna.
Begge bildene er lånt fra lokalavisene HA og Østlendingen

Ingen kommentarer: