tirsdag 6. september 2011

Benny Motzfeldt - osteklokker og glasskunst

Bruktbutikken med det store utvalget, "Bruktbua", nesten øverst i Storgata på Gjøvik, hadde sist jeg var innom, denne osteklokken stående i en av hyllene sine. Den ble igjen i butikken, men jeg glemte den ikke sånn med en gang. 

Jeg sjekket ut mer om osteklokke-serien designet av Benny Motzfeldt og produsert av Hadeland Glassverk i perioden1955-1967, når jeg kom hjem. På nettet ligger det noe informasjon og det ser ut som om den ble laget i 3 ulike størrelser.

Har du en slik skatt hjemme eller hos foreldre/besteforeldre, så bør du ta vare på den.

Vet du om andre produkter som kan være i familie med osteklokkene?


Om designeren/glasskunstneren Benny Anette Motzfeldt:
Født 1909 i Nord-Trøndelag. Utdannet ved Statens Kunst-og Håndverkskole og startet som billedkunstner, reklametegner og illustratør. Glasskunstner-karrieren startet i 1955 på Christiania Glassmagasin. Der tegnet hun dekor for sandblåsing og dekorering av gjenstander som ble laget på Hadeland Glassverk. Etterhvert ble hun formgiver av glass-gjenstander. Fra Hadeland Glassverk, fortsatte hun videre i 1967 på Randsfjorden Glassverk.

I 1970 startet hun som kunstnerisk leder ved Glasshytta i Gamlebyen i Fredrikstad.     
Motzfeldt tegner skisser.
Bilde fra www.glasshytta-gamlebyen.no
Der jobbet hun til 1995, det året hun døde, 86 år gammel.

"Benny Motzfeldts mangfoldige og frodige glasskunst innledet i slutten av 1960-årene en ny æra i norsk glasshistorie. Hun var den første i Norge til å bruke glass som medium for fri kunstnerisk utfoldelse. I hele sin karriere var hun nysgjerrig og leken i sin søken etter nye uttrykk i glasset, og hun sprengte de faste normene glassfremstillingen tradisjonelt hadde i Norge."

Andre Motzfeldt-signerte produkter som du kanskje har sett før.

Blågrønne vaser fra Randsfjorden glassverk

Vase Randsfjord Glassverk 1970.
Bilde fra http://harriet.nasjonalmuseet.no/studiesamlinger/vase-13/
 

3 kommentarer:

Mathildes skatter... sa...

Heisann, grattis med osteklokke :)
Den mellomste er ca 14 cm i diamenter, mens den største er ca 17 com om jeg ikke husker helt feil. Det finnes også sild- og syltetøyskrukke i serien.
Jeg har alle vasene du viser i innlegget ditt fra Benny Motzfelt. Hun laget så utrolig mye flott. Har samlet en del år nå og det begynner å bli en del. Har faktisk ikke laget noe innlegg om det- Kanskje det var en ide.
Den nederste vasen du viser er designet av Willy Johansson for Hadeland.

Ha en fin søndag.

Elin Evensen sa...

Takk for det. Osteklokken ble min med tid og stunder. Tusen takk for info om serien. Jeg skal være på jakt etter flere deler i fremtiden. Og takk for info om den nederste vasen. Jeg syns den var anderledes skjønner du. Veldig fin. Jeg fjerner den fra Motzfelt-innlegget i all stillhet..

Marco sa...

Woah, those are really cool, keep up the work