torsdag 29. desember 2016

Om ensomhet

Jeg leser i Aftenposten om Christine (24) som jakter på kjærligheten. Via nettet. Hun har datet 100 menn de siste 4 årene. Uten å treffe den rette. Og hun leter og dater videre. 
Hele artikkelen finner du her

Det var rett og slett trist lesning. 100 menn på 4 år? Og alle møtene var via nettsteder hvor alle er ute etter partnere. Christine, som føler seg tom etter mer enn 100 dater, har ennå ikke funnet den rette. 

Antallet aleneboere er økende selv om en i dag har muligheten til å finne partnere via nettet.
Noen av de ca. 1,3 millionene aleneboere, er også ensomme. Ikke alle. Fordi det å være enslig ikke er ensbetydende med å være ensom.

Generelt virker det som om det er en økende ensomhet blant ungdom og unge mennesker. Unge folk som til de grader er flittige brukere av sosiale medier. Man skulle kanskje tro at en blir mindre ensom som bruker av sosiale medier. Men det ser ikke slik ut. Flere og flere snakker ut om sin ensomhet.

Jeg har selv sett ungdom, som bare kunne ha gått til grunne eller forsvunnet helt fra jordens overflate, uten at gamle skolevenner, naboer eller andre bekjente hadde merket noe før etter lang, lang tid. 
Når ingen stiller spørsmål eller bryr seg om en gammel venn som forsvinner fra nettet, fra treningen eller fra skolen/ studiestedet, kan faktisk et menneske dukke helt under uten at noen reagerer. 

Bryr vi oss ikke om andre? Har vi alle mer enn nok med oss selv? Bryr jeg meg om naboens ungdom som jeg ikke har sett på måneder? 

VG' s Camilla Huuse har jobbet med temaet: "Hverdagsensom" og laget en fin reportasje som du finner link til her. Som hun skriver, trenger man ikke å bo alene for å være ensom. Og at det å snakke om ensomhet er tabubelagt. Hun presenterer mange ulike mennesker, i ulike familiesituasjoner og aldre. Og alle beskriver de en form for ensomhet.

Jeg leser også om at TV2-nyhetene skal ha et innslag om ensomhet i kveld. Så temaet er i fokus om dagen. I mediene hvertfall.

Og det er bra. 

Og hva kan du og jeg gjøre for å hindre så mye ensomhet rundt oss? Annet enn å snakke og skrive om det? 

Ingen kommentarer: