lørdag 21. november 2015

Mathall i Brumunddal, Ringsaker

Mange europeiske byer har en lang tradisjon med mathaller, som opprinnelig er innendørs torghandel med mat fra lokale produsenter. Norske byer kommer har kommet etter. Muligens et resultat av nordmenns økte matbevissthet.

Mathallen i Oslo som åpnet i oktober 2012, har i dag ca. 30 utsalg og spisesteder med sin egen profil bemannet med fagfolk innen mat. I dag har også Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø egne mathaller.
Bilde fra Mathallen i Oslo
Og neste år kommer den lille, lille byen Brumunddal i Ringsaker etter. Med egen mathall.
I mai 2016 skal mathallen åpne med mat og drikke fra mange lokale småprodusenter. Mathallen i Brumunddal skal være et fellesutsalg for alle disse i Ringsaker (og omegn kanskje også?).
Jeg regner med at utvalget blir sesongbasert og at vi tilbys de ferskeste og beste av mat som matkommunens Ringsaker produsenter kan by på. 
Bilde fra Saluhallene

Mathallen i Brumunddal er et samarbeid mellom kommunen som leier lokalene og arbeidsmarkedsbedriften MjøsAnker som vil være drivere av mathallen og selvfølgelig også småprodusentene. Småprodusenter som det allerede finnes mange av i distriktet.
Jeg tror også, at med et slikt felles utsalg, vil flere våge å satse på lokal matproduksjon.

Mathaller er opplevelses-sentere for mat og de som har vokst opp med Grandiosa og Toropakker, begynner å se verdien av noe annet enn kjapt og billig, sier de i artikkelen "Mener mathaller betyr sultne forbrukere". Les hele artikkelen her.

Så i tillegg til å være et utsalgssted, tilbyr også de fleste mathaller en større "pakke" som går på å øke folks matbevissthet i form av  for eksempel opplæring og kurs i hvordan bruke matvarene.

Det blir spennende å se hva mathallen i Brumunddal vil satse på.
Arbeidstittelen på prosjektet er "Matfatet" og den skal ligge på torget i Brumunddal.

Bilde fra Ringsaker Blad sin artikkel. Illustrasjon fra Tema Eiendom
Jeg tillater meg å drømme litt og ønsker meg ett par ting;  et samarbeid med slakteren i Ringebu "Annies pølsemakeri" . Muligens ikke lokalt nok for Ringsaker, men en attraksjon av et kjøttutsalg som har et godt rykte og som vil trekke MYE folk til mathallen.

Og så må det være en bitteliten restaurantdel. Med skjenkebevilling.

Jeg ønsker mathall-planene i Ringsaker hjertelig velkommen!

Ingen kommentarer: