lørdag 26. januar 2013

Mindfulness

Mindfulness er det nye moteordet innen selvutvikling og lederutvikling. Noe vi ikke-psykologer, vanlige kvinner og menn bør lære noe om i følge mange foredragsholdere og ukebladskribenter. Siden jeg ikke er en fagperson eller går på så mange selvutviklings- eller lederkurs for tiden, ville jeg vite mer om begrepet. Da ble det googling på meg for å få litt mer kjøtt på beinet.
  • Mindfulness kan oversettes med «Oppmerksomt nærvær», og er basert på gammel asiatisk tradisjon og inspirert av buddhistisk meditasjon. Anvendes også innenfor moderne vestlig psykologi.
  • Mindfulness dreier seg om å være fullt og helt oppmerksom på det som skjer i kroppen og tankene akkurat nå, for å fjerne negativt stress og få mentalt overskudd.
Beskrivelsen er sakset fra en artikkel på Klikk.no som du finner her.
Her er litt mer fra artikkelen:

"Mindfulness kan være vanskelig i starten, ifølge de to forfatterne. Men øver man litt hver dag, vil det hjelpe. Man trenger ikke engang gå på kurs.
Her er noen tips til enkle øvelser å begynne med:
  • Kjenn hendene dine når du vasker hender.
  • Opplev vannet når du dusjer.
  • Kjenn varmen av koppen når du drikker kaffe.
  • Se solen skinne.
  • Skru av mobilen, om det så bare er i 15 minutter."
Det følgende er funnet på nett hos kursleverandører;
Mindfulness lærer deg å koble ut og sortere tankene, slik at du er tilstede der du er der og da.Vi har en tendens til å leve mesteparten av livet i tankene våre, enten vi grubler over hva som har skjedd i fortiden eller forestiller oss hva som kan skje i fremtiden.

Jeg fant også ut at man kan ta et deltids-studie i Mindfulness (30 studiepoeng) på Høgskolen Haraldsplass i Bergen.
Studiet beskriver Mindfulness slik:
"Mindfulness er et perspektiv og en tilnærming som vinner stadig større innflytelse innenfor terapi, veiledning, pedagogikk og ledelse. Mindfulness oversettes til norsk med oppmerksomt nærvær, og beskriver en sinnstilstand kjennetegnet av en ikke-dømmende oppmerksomhet på det som erfares i øyeblikket. I dagligtale kan vi si at det er å møte egne følelser og tanker, og andre mennesker med en vennlig og aksepterende holdning. Oppmerksomt nærvær betegnes gjerne som en sinnstilstand, og man bruker oppmerksomhetstrening for å bevege seg mot den tilstanden. Oppmerksomhetstrening er enkle øvelser som hjelper oss til å være tilstede i øyeblikket."

Jeg synes at jeg fant masse nyttig kunnskap om begrepet på nettet.
Og det jeg tenker når jeg leser er at den som har opplevd litt motstand i livet og kommet seg gjennom det, har lært seg Mindfulness. Uten å gå på kurs. Uten å være tilstede der og da, i små og store kriser i livet, hadde vi ikke overlevd. Tror jeg.
Og har man tatt seg tid, ved for eksempel å gå på kurs eller har vært nødt til å ta seg tid til fordi livet herjer med en, til å kjenne på og leve i øyeblikket, så har en lært noe av det. Problemet er vel at dette skjer litt vel sent i livet for noen. Så da trengs det kanskje et kurs for å få åpnet noen øyne?

Uansett moteord eller ikke, det er kloke (og selvfølgelige) tanker om hva som er viktig her i livet.
Så neste gang du dusjer så kjenn etter at vannet renner, ta en tur ut og lukt..., nyt sola, kos deg foran peisen og ta deg tid til å høre på hva ungen din sier og rett og slett bare vær.

Som artikkelen i Klikk.no sier, har du kontakt med føttene dine 15 ganger om dagen så har du begynt på en forandring. En slags bakkekontakt kan vel det kalles.  Kanskje det er så enkelt?

Ingen kommentarer: