mandag 23. april 2012

Norge gror igjen - leas en geit!

Norge gror igjen!
Det er ikke bare ved huset vårt, som i en artikkel i 1962 ble betegnet som " Idealhus ved Mjøsas bredder", -med mjøsutsikt, som istedet for Mjøsa nå ser en vegg av gjengrodd skog. Før i verden, gikk det dyr i denne skogen, hvertfall ku og hest ettersom jeg har blitt fortalt. Og det var altså utsikt til Mjøsa.

Denne veggen av en skog, er ikke den eneste i dette frodige, grønne landet vårt. Og vi liker å tenke på at det er et av de vakreste land i denne verden. Joda, Norge er vakkert enda, men vakrest er det der det går dyr, der hvor jorda blir dyrket, ved sjøen langs svabergene eller på fjellet over f.eks. 900 meters høyde.  Tett, tett skog er ikke så sjarmerende syns jeg.

 I løpet av de siste 100 år har arealet med skog økt betraktelig, og tilsvarende nedgang areal med utmark hvor beitedyr holder viltvoksende skog borte.
Bilde fra www.regjeringen.no / Yngve Rekdal

Hvordan hadde det sett ut rundt denne setra hvis det ikke hver sommer hadde vært liv der i form av beitedyr og kanskje noen budeier?

Løsningen på problemet er i følge forskere, både mekanisk rydding og bevisst bruk av beitedyr som sau og geit. Og geita er det dyret som definitivt rydder mest effektivt.

Hvor mange grunneiere har geit i innlandet? Den eneste jeg vet som har prøvd dette, er en liten gård på Gaupen (heia Gunhild) og som det det sto om i Ringsaker Blad i fjor.

Hva gjøres f.eks i Ringsaker på området rundt problemstillingen "Norge gror igjen!" Har kommunen en plan på dette?
Noen som vet ? Og hvor kan vi lease en geit eller to her i distriktet?

Ingen kommentarer: