søndag 25. mars 2012

Huset vårt, Arne Jacobsen og Grand Prix-stolen

Det har i det siste vært litt fokus på hjemmet vårt, Frisliveien 29. Det skal skrives bok om huset og arkitekten Are Vesterlid. Det blir nok en bok beregnet for spesielt interesserte, for arkitekter og studenter. Og for oss selvfølgelig. Og huset vårt blir grundig dokumentert for ettertiden og det er viktig synes jeg.

I en artikkel om "Idealhuset ved Mjøsas strender" fra Kvinner og Klær i 1962, er det bilder fra kjøkkenet og noen stoler som jeg som ny huseier i 2002, ikke dro umiddelbar kjensel på. Ved første øyekast, lignet de på Myren og Syveren, men det var det jo ikke.

Stolen viste seg å være Arne Jacobsens, Grand Prix. Stolen ble først vist på på designernes vårutstilling på det Danske Kunstindustrimuseet i København i 1957. Senere på året var den med på Triennalen i Milano. Der vant den utstillingens høyste pris; Grand Prix. Siden har stolen blitt kalt det. 
En godt vedlikeholdt original med trebein
 Under den første produksjonstiden, ble de laget med treben. De som sto her i huset hadde det. Vi ble tilbudt å kjøpe noen av de, men treunderstellet var i så dårlig forfatning, at vi gjorde ikke det. Siden 2006 (?) har de igjen blitt produsert av Fritz Hansen, men nå med stålrørsunderstell, som på bildet under.

Ingen kommentarer: