Med mobiltelefonen har vi blitt veldig tilgjengelige. Vi tar telefonen der vi for øyeblikket befinner oss og vi ringer fra o v e r a l t.
Fra bilen, fra holdeplassen, fra toget og fra bussen. Vi ringer mens vi vasker opp, lager mat, jobber i hagen, er ute på tur, fra dusjen og mens vi er på do. Ja, der dro han ned ja. Og spenningen ligger i luften om det blir en håndvask også.
Vi blir dratt inn i deler av folks liv som ikke har noen betydning for samtalen. Lyder som måkeskrik, bråkete vind, hylende barn og tro det eller ei; lydene fra et dobesøk.
I det offentlige rom, som for eksempel på bussen eller toget, skal vi ta telefonen når den ringer? Skal vi belemre medpassasjerer med innholdet i samtalen vår? Det er litt mindre invaderende for sidemannen å sende den som ringer en sms og si at man ringer senere.
Trenger vi en bevisstgjøring hva denne mobilen og derav tilgjengeligheten gjør med oss?
Hva er vanlig folkeskikk og hva er det ikke?
2 kommentarer:
Det er vel ikke så farlig å ta telefonen på bussen og si noe sånt som - ja, jeg rakk bussen, er på vei hjem nå - til den som står hjemme og lager middagen. Ikke plagsomt for medpassasjerer? Å ta telefonen og innlede en høylytt krangel, eller intime samtaler/sladderhistorier eller hva det måtte være er noe annet. Men sånne folk ville neppe unnse seg for å ta dette med sidemannen på bussen heller?
Det er ikke korte beskjeder jeg snakker om. Det er samtalene jeg snakker om. De jeg ikke vil høre på.Og så i denne mobilverdenen hvor man ringer fra o v e r a l t, og man til og med får være med folk på do. Hva med å sette seg ned på en stille plass og snakke i telefonen. Tror både det er godt for den som ringer og den som tar telefonen.
Legg inn en kommentar