lørdag 26. januar 2013

Mindfulness

Mindfulness er det nye moteordet innen selvutvikling og lederutvikling. Noe vi ikke-psykologer, vanlige kvinner og menn bør lære noe om i følge mange foredragsholdere og ukebladskribenter. Siden jeg ikke er en fagperson eller går på så mange selvutviklings- eller lederkurs for tiden, ville jeg vite mer om begrepet. Da ble det googling på meg for å få litt mer kjøtt på beinet.
  • Mindfulness kan oversettes med «Oppmerksomt nærvær», og er basert på gammel asiatisk tradisjon og inspirert av buddhistisk meditasjon. Anvendes også innenfor moderne vestlig psykologi.
  • Mindfulness dreier seg om å være fullt og helt oppmerksom på det som skjer i kroppen og tankene akkurat nå, for å fjerne negativt stress og få mentalt overskudd.
Beskrivelsen er sakset fra en artikkel på Klikk.no som du finner her.
Her er litt mer fra artikkelen:

"Mindfulness kan være vanskelig i starten, ifølge de to forfatterne. Men øver man litt hver dag, vil det hjelpe. Man trenger ikke engang gå på kurs.
Her er noen tips til enkle øvelser å begynne med:
  • Kjenn hendene dine når du vasker hender.
  • Opplev vannet når du dusjer.
  • Kjenn varmen av koppen når du drikker kaffe.
  • Se solen skinne.
  • Skru av mobilen, om det så bare er i 15 minutter."
Det følgende er funnet på nett hos kursleverandører;
Mindfulness lærer deg å koble ut og sortere tankene, slik at du er tilstede der du er der og da.Vi har en tendens til å leve mesteparten av livet i tankene våre, enten vi grubler over hva som har skjedd i fortiden eller forestiller oss hva som kan skje i fremtiden.

Jeg fant også ut at man kan ta et deltids-studie i Mindfulness (30 studiepoeng) på Høgskolen Haraldsplass i Bergen.
Studiet beskriver Mindfulness slik:
"Mindfulness er et perspektiv og en tilnærming som vinner stadig større innflytelse innenfor terapi, veiledning, pedagogikk og ledelse. Mindfulness oversettes til norsk med oppmerksomt nærvær, og beskriver en sinnstilstand kjennetegnet av en ikke-dømmende oppmerksomhet på det som erfares i øyeblikket. I dagligtale kan vi si at det er å møte egne følelser og tanker, og andre mennesker med en vennlig og aksepterende holdning. Oppmerksomt nærvær betegnes gjerne som en sinnstilstand, og man bruker oppmerksomhetstrening for å bevege seg mot den tilstanden. Oppmerksomhetstrening er enkle øvelser som hjelper oss til å være tilstede i øyeblikket."

Jeg synes at jeg fant masse nyttig kunnskap om begrepet på nettet.
Og det jeg tenker når jeg leser er at den som har opplevd litt motstand i livet og kommet seg gjennom det, har lært seg Mindfulness. Uten å gå på kurs. Uten å være tilstede der og da, i små og store kriser i livet, hadde vi ikke overlevd. Tror jeg.
Og har man tatt seg tid, ved for eksempel å gå på kurs eller har vært nødt til å ta seg tid til fordi livet herjer med en, til å kjenne på og leve i øyeblikket, så har en lært noe av det. Problemet er vel at dette skjer litt vel sent i livet for noen. Så da trengs det kanskje et kurs for å få åpnet noen øyne?

Uansett moteord eller ikke, det er kloke (og selvfølgelige) tanker om hva som er viktig her i livet.
Så neste gang du dusjer så kjenn etter at vannet renner, ta en tur ut og lukt..., nyt sola, kos deg foran peisen og ta deg tid til å høre på hva ungen din sier og rett og slett bare vær.

Som artikkelen i Klikk.no sier, har du kontakt med føttene dine 15 ganger om dagen så har du begynt på en forandring. En slags bakkekontakt kan vel det kalles.  Kanskje det er så enkelt?

tirsdag 22. januar 2013

Trykte skinnfeller

Det er fremdeles kaldt. -21 grader da vi dro hjemmefra imorges. Det er så kaldt at en aller mest lengter hjem til vedovnen og saueskinnet. Hvis du har et.  
En gammel tradisjon er å lage skinnfeller med trykt bakside/forside. Det finnes utallige trykkmønstre som blir brukt og alle har helt sikkert sin historie. Historier som jeg ikke kan. Setter du disse mønstrene samme på din måte, kan du trykke din egen historie. Håndarbeidsinteresserte folk i hele landet går på kurs og lager de flotteste skinnfeller.
Og jammen trenger vi ulla i denne kulda. Om det så er i klær, pledd eller i en skinnfell.
Produktbilde
Skinnfell fra Live Design. Hun selger sine produkter på nettstedet Epla

Sitteunderlag signert Britt Solheim. Sjekk hennes blogg "Britt sin skinnfellblogg" her.

Denne babyposen fant jeg også på Epla.

torsdag 17. januar 2013

Isbjerget i Århus

Isbjerget på havnen i Århus er tegnet av fire unge trendsettende arkitektfirmaer; to danske, et fra Nederland og en fra Frankrike. De to danske er CEBRA og JDS Architects, det nederlandske heter Search og franske arkitekten heter Louis Paillard.

Ytterst på kaia ligger det. Det ser foreløpig ut som om boligområdet er litt alene der ute, men jeg regner med at dette er starten på et nytt område av byen. Assosiasjonene til et isfjell er tydelige synes jeg. Hva syns du det minner deg om?



Les mer om boligprosjektet på deres egen nettside her. 

søndag 13. januar 2013

Saueskinn i interiører

Saueskinn er et fantastisk materiale. Det er dekorativt, det er varmt, det er selvrensende, uslitelig og vakkert. Ikke rart at saueskinnet har mange bruksområder.

Her ser du noen.
Rause skinn på stolene rundt matbordet. Sakset fra Skøna Hem.

Skinn i stol. Sakset fra Hjemmet Shop
Stolen Lamino fra Swedese selges mest med saueskinnstrekket.

Gulvteppe. Sakset fra Boshop

Pute. Sakset fra Boshop.


lørdag 5. januar 2013

Starlight - en installasjon

Starlight er en skulpturell installasjon designet av Erich Remash, Jeremy Berglund, Don Peterson og Chad Ingle. Den ble vist på Burning Man festivalen 2012 i Nevada ørkenen og på 4 andre festivaler. Sju stjerner laget i plywood lager en "heaven on earth" effekt i den golde, vakre ørkenen. Eia kunne jeg vært på Burning Man en gang, men det er litt for langt unna for å oppleve kunstinstallasjoner på nært hold. Nyt bildene.
Starlight by Erich Remash, Jeremy Berglund, Don Peterson and Chad Ingle

Starlight by Erich Remash, Jeremy Berglund, Don Peterson and Chad Ingle
Starlight by Erich Remash, Jeremy Berglund, Don Peterson and Chad Ingle
Reblogget fra siden Dezeen.

onsdag 2. januar 2013

Og hvordan står det til med deg?

Stort sett svarer jeg på dette spørsmålet at, jo takk, bare bra. Men så plumper jeg uti det noen ganger og begynner å fortelle hvordan jeg har det. For noen ganger er det ikke bare bra. Sånn er det vel for de fleste av oss.

Men jeg angrer like ofte i det de to første setningene er sagt. Det er ikke egentlig dette den som spør, vil høre. Det blir stille i telefonen eller blikket blir flakkende og samtalen går i stå. Og der står jeg og forteller hvordan det helt subjektivt sett, står til med meg.

Det er hyggelig at noen spør, men jeg må samtidig lære meg å ikke være så fordømt åpen at jeg svarer på spørsmålet. Det kan fort bli både kjedelig og ubehagelig for den som spør. Og det vil jeg jo helst unngå.
Så kanskje det er like greit med, jo takk, bare bra?

Det er jo egentlig det.