lørdag 15. november 2014

Du blir hva du spiser?

Å påstå at man blir hva man spiser i den forstand at alle plager og sykdommer relateres til hva vi putter i munnen, er en drøy påstand som ikke jeg står inne for. Mange sykdommer kan ikke relateres til mat eller livsstil.
Allikevel tror jeg at forskere som prøver å finne ut av hvorfor man har vondter eller blir syk, alltid må ha med kosthold og livsstil som èn faktor i undersøkelsesgrunnlaget. Fordi uansett hvordan man vrenger og vrir på det, er kosthold og livsstil èn viktig faktor blant flere.

Og mens forskerne forsker syns jeg at det er naturlig at vi som ikke er forskere, selv søker kunnskap om temaet og tester ut om maten vi spiser kan være med å forverre / forbedre plagene vi har.


Når det gjelder en av våre folkesykdommer, nemlig kroniske betennelser og muskel- og skjelettplager, påstås det at maten vi spiser enten kan trigge eller dempe plagene.

Forskerne vet etterhvert mye om hvilke kostholdsfaktorer som virker inn på den delen av immunforsvaret som får kroppen til å reagere med betennelse. 

Fedon Lindberg blant andre, mener at for å forebygge betennelser er det lurt å spise følgende: 
  • Frukt og grønt med sterke farger inneholder mest antioksidanter.

  • Det viktigste er å spise variert mat av god kvalitet og i mest mulig rå tilstand. Også urter og krydder inneholder masse antioksidanter.
Alle typer nøtter og frø. Mørk sjokolade. Antioksidanter som grønn te og kaffe
Vannløselig fiber fra bønner,grønnsaker og havre.
Proteiner - myseprotein (som i yoghurt, kesam eller skyr) styrker immunforsvaret og bidrar til at kroppen lager mer beskyttende antioksidanter. Animalsk protein av høy kvalitet er også bra. Fisk; nok fiskefett (500 gr fet fisk pr.uke), og/eller omega 3 som kosttilskudd
Kilde: Tara
                                                                                                                  
Og maten en bør styre unna for å redusere betennelser/muskelsmerter er raske karbohydrater som søtsaker og hvitt mel og vær forsiktig med pasta, poteter og hurtigkokt ris. 
"Insulin er et hormon som påvirker dannelsen av de betennelseshissende eikosanoidene. Kroppen frigjør insulin når det er for mye sukker i blodet. Insulinet rykker ut for å få blodsukkernivået i balanse. Samtidig settes sukkeret til lagring som fett. Når vi spiser sukker og lettomsettelige karbohydrater, oppstår et overskudd av betennelseshissende eikosanoider. Blodsukker i seg selv øker oksidasjon og forsukring i cellene, og forårsaker en betennelsesreaksjon. Diabetes 2 er en tilstand med kronisk betennelse." Kilde: Tara

Det kan også være betennelsesfremmende å ha for mye omega 6 i kosten.
Kroppen trenger to typer eikosanoider/lipidhormoner for å fungere optimalt. Både de som fremmer betennelser og de som demper betennelser. Men det må være balanse mellom dem. Moderne kosthold inneholder altfor mye vegetabilsk og animalsk, flerumettet omega 6-fett. Dette har skapt en ubalanse mellom omega 3 og omega 6 i blodet. Flerumettet omega 6 omdannes til betennelseshissende eikosanoider i blodet, sier dr Fedon Lindberg. Kilde: Tara

Unngå derfor for mye fett fra svin, okse, kylling og egg. Lam, elg, reinsdyr og vilt har sunnere fett. Vær forsiktig med oljer og margariner fra soya, solsikke, mais og peanøtter. Velg i stedet jomfrupresset olje fra oliven og raps.

Som lege, fysioterapeut eller kiropraktor må en tørre å spørre om hvilke kostvaner pasienten har og eventuelt anbefale de å prøve et kosthold som ikke trigger betennelser i kroppen.  Jeg hører sjelden om at det har vært nevnt i behandlings-situasjoner.  Hvis ikke lege eller behandler vil eller tør nevne kostholdsendring (og egnet trening) overfor oss pasienter, er det også lov å tenke selv. 
Er det noe jeg kan gjøre med min livsstil som kan bidra til å fjerne/redusere plagene mine? 
Kanskje. Kanskje ikke. Det må bli en vurdering hver og en tar selv, hvis ingen andre forteller en det. Men at det er forsøket verdt? Jo, det tror jeg i veldig mange tilfeller på at det er.

Linker til noen nettartikler om temaet:  
For mye sukker kan gi muskeplager
Mat og betennelse
10 inflammatoriske matvarer verdt å unngå

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar