I min egen familietradisjon har jeg ikke fulgt opp med å markere denne dagen ved for eksempel å spise hveteboller fylt med krem. Kan det ha noe med å gjøre at jeg personlig ikke synes at gjærbakst med krem passer sammen i det hele tatt?
Bilde fra Matprat |
I følge Norske Kvinners Sanitetsforening i nord sin side samler de inn 7 millioner kroner årlig på å selge fastelavensris, som igjen går til helseformål i by og bygd. Og ris har de solgt siden 1946. Hurra for denne dugnadsinnsaten!
Hvorfor fastelaven?
Fastelaven er en markering av fasten som Jesus gjennomførte i 40 dager. Ordet
fastelaven kommer fra Tyskland og betyr egentlig kvelden før fasten. I gamle dager var fasten tirsdag før askeonsdag og ble opprinnelig kalt
feitetirsdag. I nyere tid har vi flyttet feitetirsdag til søndagen
før. På feitetirsdag skal man feites opp, og
det er vel derfor vi skal spise fastelavensboller fylt med masse krem og syltetøy. Onsdagen etter kommer askeonsdag og da starter fasten.
Så til deg som liker bollene - fet deg opp hvis du tar fasten på 40 dager på alvor!