lørdag 23. februar 2013

Hva er det med ved?

Hva er det med ved? NRK sendte nylig et 12 timer langt program om ved som de kalte "Nasjonal vedkveld". Det skal visstnok ha vært en "glødende" interesse for programmet og det skal ha vakt internasjonal interesse. Er det så rart? Du kan se hele programmet her.
Min egen vedstabel
Posted by Picasa

tirsdag 19. februar 2013

Luxo L-1 leselampe

Nesten alle nordmenn har vel hatt et eksemplar av Luxo-lampen enten hjemme eller på jobb. En nordmann ved navn Jac Jacobsen så mulighetene i og kjøpte rettighetene til armkonstruksjonen. Lampen er Jac Jacobsen's design og i 1937 ble de første lampene produsert.
Luxo L-1 vant klassikerprisen for god design i 1993.
Siden den gang har det blitt solgt 25 millioner slike lamper. Les hele historien her.

Lampen Luxo L-1 var i 2012 75 år og i den forbindelse laget Glamox Luxo en jubileumskolleksjon i et utvalg av farger fra Le Corbusiers unike fargeklaviatur, les claviers de couleurs, som først ble publisert i 1931. Les mer om jubileumskolleksjonen her.
Bilde fra Glamox Luxo
L-1 fås også nå med LED teknologi.

l-1_architecture
Bilde fra Glamox Luxo

En trend innen innredning i dag er den industrielle. Jeg mener L-1 passer perfekt inn i den.

Firmaet Glamox Luxo  jobber primært mot prosjektmarkedet.
Som vanlig forbruker får du også kjøpt lampen hos alle kontormøbelforhandlere landet over, samt hos butikkene Illum Bolighus og Med Mer i Oslo. Eller du kan bestille de hos el-installatører. En liste over disse finner du her. 

mandag 11. februar 2013

Terje Hope og stolen Spring (Stolmuseet Frisliveien)

Stolen Spring fortjener flere venner. Jeg har den som kjøkken/spisestuestol og kan sitte i den i timesvis. Den har bare en fantastisk sittekomfort.  Stolen er designet av Terje Hope.
"Terje Hope, norsk interiørarkitekt. Utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og i USA. Hope har først og fremst markert seg som møbeldesigner for en rekke fabrikker, men har også tegnet flere utstillinger og hatt spesielle innredningsoppgaver, som kirkerommet/kapell på Nordkapp og Mortensrud kirke i Oslo. Pris for «god norsk design» 1986 og Norsk Forms kulturpris 1992. Professor i møbeldesign ved Kunsthøgskolen i Oslo fra 1999. " Kilde: www.snl.no

Stolen Spring fikk merket god design i 1986. Du ser stolen mest brukt på møte- og konferanserom. Men den kan med fordel også brukes i private hjem.
Produsent var norske Foraform. Men nå finner jeg den ikke under produkter på deres nettside. Hva har skjedd? Jeg sjekket med produsenten idag og de har etter strategiske beslutninger bestemt seg for ikke å produsere den mer. Bruktmarkedet neste altså hvis du ønsker deg slike stoler.

søndag 10. februar 2013

Hva er det som gjør at du ikke rydder?

Etter forrige innlegg "Ryddighet - en tidstyv?" regner jeg med at du er enige med meg om at det å rydde der og da, er det smarteste. Og at det har du tid til. Det tar 2 minutter ekstra.

For at jeg skal forstå de som ikke får til dette med å rydde og ha det ryddig, måtte jeg få litt hjelp av "litteraturen". Noe av det fant jeg i boken "Ditt ryddige jeg" skrevet av den profesjonelle ryddekonsulenten Julie Morgenstern. Hun er amerikansk. Selvfølgelig. Hvor ellers i verden går det an å leve av å være ryddekonsulent?

Hun deler inn årsakene til rot inn i 3 nivåer.

1. Tekniske feil.
Som kan være at tingen du skal rydde ikke har noe hjem. Det finnes ikke èn plass til den. Eller at hjemmet til tingen er tungvint plassert. Må den opp på loftet hver gang den skal ryddes? Har du flere ting enn det er plass til? Da blir det vanskelig å holde orden.
Kanskje du har prøvd å lage et system men som er for komplisert og vanskelig å finne igjen i? Noen har også en filosofi at når en ting er ute av syne er den også ute av sinn. Da er skuffen eller skapet grei å ha, men hvor var det du la det hen?

2. Den ytre virkeligheten
Her nevner hun hindringer som for stor total arbeidsbyrde, "snill pike" syndromet - du sier aldri nei, at du er midt i store endringsprosesser som f.eks. flytting, eksamen, blir foreldre m.m. Du har ikke samarbeidsvillige partnere som din egen familie eller kollegaer. Som den siste ytre virkelighet nevner hun begrenset plass.

3. Psykologiske hindringer (som m o p p e g u r i synes er den mest spennende av de 3 nivåene)
* Folk som kjemper med at det alltid er rotete, har et behov for å eie mye og like å omgi seg med masser av ting. Kanskje er de samlere? De kan forbinde mengder av ting med behag, trygghet og identitet. De eller nære slektninger kan ha opplevd mangel på ting og hamstringen kan komme derfra, eller det kan være tegn på en barndom preget av forsakelser og tomhet.

* Kaosets seierherre trives med utfordringen det er å lage flotte systemer for så å avvikle de igjen i jakten på noe bedre.

* Uklare mål og prioriteringer. Du tar på deg for mye og føler deg dratt i alle retninger og greier av den grunn ikke å følge noe system.

* Behov for å trekke seg tilbake. Noen mennesker bruker rotet sitt som et beskyttende skjold, en barriere mellom deg selv og verden utenfor. Når kaoset er så ille at du ikke slipper noen inn, bør du overveie om rotet ditt er blitt din hemmelige hjelper i å holde deg tilbake.

* Frykt for å bli mindre kreativ. Du er redd for at systemer for å holde orden vil gjøre deg mindre kreativ.

* Mistrivsel. Du har ikke tatt deg bryet med "å lande" fordi du lengter bort og du orker ikke å starte med å lage systemer.

* Sentimental binding. Du har vansker med å kvitte deg med ting fordi de betyr enormt mye for deg. Tror du.

* Behov for fullkommenhet. Du venter med å rydde til du får tid til å gjøre jobben fullt og helt. Dermed blir det heller aldri gjort.

Noen som kjenner seg igjen i noe?
Det med å rydde sitter mest inne i våre hoder mener jeg. Selvfølgelig er det noen fysiske begrensninger som er med og bestemmer, men jeg mener at orden i kaoset er mulig. Men at det kanskje må læres. En må gjennom endringsprosesser som det så vakkert heter.

Jeg ser at lesertallene etter forrige innlegg om rydding går ned, så dette blir det siste innlegg om rydding i denne omgang...

Ønsker dere istedet en god og ryddig morsdag og fastelaven i dag!

tirsdag 5. februar 2013

Ryddighet - en tidstyv?

Jeg ble inspirert til å skrive noe om det å ha det ryddig og rent - og "hvor vanskelig kan det egentlig være?" etter å ha lest et blogginnlegg som skulle være et motinnlegg mot alle perfekte hjemmehos-reportasjer, interiørbloggere m.m. De som bare viser hjem hvor alt er på stell. Interiøret er trendy og fornyes til stadighet, det er rent og pent og en både baker og lager god mat. Og med i bildet hører det selvfølgelig til en vakker mann og noen blonde, skjønne barn.  

Blogginnlegget som satte noe i sving hos meg, inneholdt flere bilder av skitne kjøkkenbenker, skitne gulv og det som var var av rot i huset. Nå har jeg sett verre ting i virkeligheten, så dette er ikke noe nytt for meg. En ting er å ikke bruke mye tid og penger på interiør og å være trendy, en annen ting er at motvekten er å ikke ha det rent og ryddig.
Jo, det er muligens befriende for noen å ha det sånn og å vise det frem. Du finner blogginnlegget her.

Jeg er en ganske ryddig og passe renslig person. Overflateryddig. I mine egne klesskap er det ikke tellekanter. Jeg er heller ikke hysterisk renslig og vasker hvert blad i issalaten eller har et støvfritt hus. Og jeg spiser jordbær som noen mener er tatt på av hender som ikke vasker seg etter å ha vært på do. Det får være måte på hva slags fantasi man skal ha! En trenger ikke å tenke på alt av ulumsketer her i verden heller.

Noen tror at det å ha det ryddig er et mystisk talent som mange andre har, men ikke en selv. Mens det egentlig kanskje er en opparbeidet ferdighet? En enkel ferdighet som alle kan lære seg?

"Ikke slit deg ut med å rydde før du får gjester!" Hva er problemet? Hvis en rydder mens en er der en er hele tiden, slipper en å slite seg ut.  En trenger ikke å rydde, for det er ryddig. Det er nettopp det som er poenget. Mange syns dette er et slit og påstår at hvis man ikke rer opp senga eller tørker av kjøkkenbenken, så får en ikke tid til ungene eller servere mannen kaffe på senga.
Dette er tull. I det en går fra senga og ut av soverommet, så rer du opp senga. Det vil si mitt tilfelle og rette ut dyna og riste opp puta. Og når en har spist så fjerner en smuler fra kjøkkenbenken. Hvor mye tid stjeles fra tid med ungene hvis en tar den jobben? Kanskje ungene kan gjøre det?
Istedet foretrekker en heller i frustrasjon gå løs på hauger med rot og møkk en gang i blant. Hvor lang tid bruker en på det og hvor lykkelig og avslappet er en da?

Et av triksene er å legge ting på plass etter at det er brukt og å be de andre i huset om å gjøre det samme. Sett skoene på plass og heng opp jakken. Hva slags plass og hva slags knagg, er selvfølgelig opp til enhver. Gulv holder til sko, og en kraftig spiker i veggen holder som knagg. Det trenger ikke å være designduppeditter. Man kan bruke hodet.

Men det er kanskje for mye jobb og går utover tiden sammen med ungene.

Min opplevelse av å ha det ryddig er at det frigjør tid. Jeg slipper å bruke en dag på å få orden i heimen når kaoset er komplett og selv den mest rotete personen ikke trives lenger i sitt eget rot. For det vet jeg kan skje. Selv for folk som sier de liker rot.

Da foretrekker jeg å bruke noen minutter på hver ryddeoppgave hver dag. Og jeg trives med det.

Nå banner jeg ikke bare i kirken tror jeg, men antagelig i hele prestegjeldet. Det provoserer nok noen at jeg mener at det tøys at en ikke har tid til å rydde. Sikkert like mye som det provoserer meg at det er litt kult å ha det både møkkete og rotete fordi de bruker tiden på så mange andre viktige ting.

Jeg mener det går an å få til begge deler. Faktisk kan ryddighet frigjøre både tid og energi.

Vil du lese mer om ryddigheten og dens kunster, så følg med. Det kommer hvertfall et innlegg til.

søndag 3. februar 2013

Et utvalg gyngestoler

Har samlet noen gyngestolvarianter. Her er de. 
Gyngestol RAR designet av Charles & Ray Eames. Produsent: VITRA.

Fredericia Furniture J16 gyngestol i Sortlakkert eik. Designet av Hans J. Wegner.
J16 er klassikeren blant de mange gyngestoler, som Hans J. Wegner tegnet.

Stolen ble lansert i 1944 og har vært i produksjon siden.
PP 124, Hans Wegner


Endelig en svenske fra STOLAB. Lilla Åland Gyngestol.
Ble årets svenske møbel i 2009. Designer: Carl Malmsten

Tilslutt i denne omgang; en norsk gyngestol. Jærstolen Aksel fra Aksel.
Design: Aksel Hansson


Har du noen andre favoritter?



lørdag 2. februar 2013

Lampen Crown

Har funnet "a new option" for en passende lampe i trappegangen hos oss. Forrige mulige lampe er beskrevet her.

Designet av Jehs + Laub.  Lampen Crown Major og Minor ble umiddelbart en suksess. (Har ikke sett mange av de i Norge, men...) Armene er i aluminium og de små lampeskjermene er laget av sandblåst glass. Ledningen er rød tekstil-ledning, noe som gir den et enda tøffere preg. Danske Møller og Rothe har agenturet i Skandinavia. Finnes i stor (Major) som vist på bilde og i en mindre modell (Minor).