fredag 24. februar 2017

Plastfri hverdag, del 3

m o p p e g u r i  jobber som sagt for å bli mer plastfri i hverdagen og har foreløpig små, konkrete mål som det å ikke ta i mot eller bruke handleposer i plast og å få tak i og begynne å bruke flergangsnett til å ta med i butikken til frukt m.m. 

Jeg har allerede noen nylon handlenett som alltid er med i vesken, men har investert i noen til. Noen til meg og resten av disse "reusable bags" til de andre i familien. Det nytter ikke hvis bare jeg sier nei til plastposen. Dette må bli et familieprosjekt.

Nedenfor ser du hvilke nett  m o p p e g u r i  kjøpte i nettbutikken til BAGGU
En type handlenett jeg kan gå god for i kvalitet og funksjon siden jeg for 8 år og mer siden siden solgte de i min butikk, Atrium Interiør. Den gang kjøpte jeg de inn fra en norsk leverandør som pr. i dag ikke forhandler disse lenger.


Normal størrelse

Stor størrelse

Full oversikt over design/mønstre finner du her
Handlenettene har nå ankommet postkassen i Frisliveien. Hvor miljøvennlig det er å fly produkter over fra USA får noen andre regne på sett i forhold til målet mitt; å slutte å bruke handleposer i plast. Men flyet med den lille pakken min med BAGGU-nett, hadde nok tatt turen over Atlanteren uansett, så...

Jeg har vært i kontakt med BAGGU i USA og de har ingen i Norge som selger / er leverandør/agent for disse flotte, praktiske handlenettene. 
Er det noen der ute som føler seg kallet?

Det andre anskaffelsesprosjektet mitt var å få tak i flergangsposer til frukt etc.  Disse posene dukket opp på både Ebay og Amazone, sammen med et titalls andre produkter.
Og jeg var klar til å bestille. Hos en av nettbutikkene fikk jeg ikke bestilt fordi produktene ikke ble solgt til Norge og den andre fikk jeg beskjed om at jeg hadde lagt til flere produkter med ulik valuta slik at jeg ikke fikk gjennom den ordren. Plunder og heft. Det ble for vanskelig og jeg søkte videre.

Jeg fant da et norsk firma "Norwex" som hadde slike poser. Og nettbutikk. Flott!
Inne i nettbutikken fikk jeg ikke handle uten å komme i kontakt med en såkalt "uavhengig konsulent" i mitt nærområde. Og jeg vil ikke ha kontakt med "uavhengige konsulenter" for å få bestilt noen enkle flergangsposer. Jeg vil også være "uavhengig" og handle direkte fra nettbutikk. Du kan sjekke firmaet og konseptet selv her.

Hva gjør man da? Da går jeg rett på en produsentens nettside og kjøper direkte.

Og det var også et amerikansk firma; flip & tumble  
flip & tumble har som BAGGU, tøffe handlenett. Sjekk nettsiden for hele utvalget. 
Jeg kontaktet også flip & tumble som kan informere om ingen selger deres produkter i Norge.
Bilde fra flip & tumble
Da har jeg forhåpentligvis endelig kommet i mål / funnet et produkt som skal erstatte plastposene og som det er var enkelt å få bestilt. 
                                                   
Min oppfordring går til norske importører, agenter og innkjøpere; få disse produktene mer tilgjengelige på det norske markedet og gjør det litt lettere for oss forbrukere å kutte ned på plastforbruket. Det må være et marked for dette og en mulighet for å tjene noen kroner på det.
Matvarekjedene kan jo for eksempel selge posene i butikkene selv. 
For meg er ubegripelig at de ikke kaster seg på, og gjør noe! Med en gang!

søndag 19. februar 2017

Plastfri hverdag, del 2

Den som leter, den finner. 
Etter flere mislykkede søk på norskspråklige nettsider etter miljøvennlige handleposer/bager/nett fant jeg ingen god oversikt. 
Jeg måtte inn med søkeordet "reusable grocery bags". Da kom løsningene og produktene rennende inn og jeg fikk en god produktoversikt på blant annet Amazon

Her finner du hva du trenger å ha for hånden, for å kunne si nei takk til plastbæreposen. 
For akkurat det må vi ha tenkt litt på før vi går inn i og ut av butikken. 
Det kan også hende at vi allerede har det vi trenger for å si nei til plastbæreposen. Sjekk i skapet og boden. 
Mange butikker (blant annet Vinmonopolet) har også pappesker stående ved kassen som du kan frakte varene hjem i. 





Mitt lite bevisste hode (før denne hvalen døde) tenkte veldig på hvordan jeg kunne unngå å rive av en plastpose til frukten, som er en av de få tingene vi kan kjøpe som ikke er pakket inn i plast. 
Jeg trengte ikke å tenke så lenge; noen har tenkt på dette før og produktet og løsningen finnes. Vaskbare, gjennomsiktige flergangsposer til både handling og eventuell oppbevaring. Jeg skaffer meg disse og tar de med i butikken.
Relatert bilde
Posene finnes i flere størrelser og både Amazon, Ebay og andre nettbutikker har et stort utvalg.

Vet du om norske leverandører eller om nettsteder som har en god oversikt over hvor vi kan få tak i slike produkter, så gi meg et tips. Vi bør kunne få tak i disse i Norge. 
Du (ikke jeg) kan også sy slike poser. Det viktigste er at de er vaskbare, må enkelt kunne lukkes og åpnes og være gjennomsiktige slik at de i kassen ser produktet. 

Se også denne videoen fra SVT om at Frankrike kommer med et forbud mot plastposer til frukten. Posene ved fruktdisken i butikkene erstattes med enten papirposer eller poser av mais. 
Norge må også tørre å forby bruken av flere plastprodukter! 
Vi kan ikke vente på at butikk-kjedene og butikk-eierne skal ta det ansvaret. 
Et forbud vil tvinge frem andre plastfrie løsninger. Hva venter vi på?

fredag 17. februar 2017

Hønsesuppe - frem fra glemselen

I mitt møte med sivilisasjonen på begynnelsen av 80-tallet (det var blant annet et møte med folk som var vant til å spise biff) ble jeg sett litt rart på da jeg snakket om at den beste suppen og kraften fikk en av å koke en høne. Hønsekraft var tingen hadde jeg lært av min bestemor. Disse biff-spisende urbane folka hadde ikke hørt om det før.

Tiden går og jeg har ikke tenkt på eller kokt en høne på mange år. Ikke før nå da FBI ville redde hønene fra å bli gasset i hjel og bli en bestanddel i betong. Vi kan jo spise høne, høne er mat!
Det var en meget nyttig påminnelse for min del.

I min nærmeste Kiwi-butikk, Rema og Spar har de høner i frysedisken. Store norske fugleskrotter til under kr. 30,00 pr. stk. Det er billig mat.

Så nå har jeg kokt høne og laget hønsesuppe igjen og den ser nesten ut som denne:
Bilde fra nettstedet Aperetif. Hønsesuppe med melboller
Du finner denne og mange andre oppskrifter på hønsesuppe her.
Andre retter en kan lage av høne er hønsefrikasse og gryteretten høne i vin (coq au vin). Som vel egentlig er hane i vin. Men hane? Nei, det må man nok ha selv på tunet og eventuelt slakte selv for å få puttet i gryten.
Neste gang skal jeg prøve meg på hønsefrikasse. God hønemiddag!

fredag 10. februar 2017

Plastfri hverdag, del 1

Etter at den groteske, billedlige dokumentasjonen på at plasten vi mennesker etterlater oss, blant annet finner veien inn i en hvals mave, er det å håpe at mange av oss fikk en vekker. 

Dette er det som skjer når vi slenger rundt oss med plast som det tar 10-20 år for naturen å bryte ned. Og i mellomtiden kan den altså finne veien inn i en hvals mave. 
Bilde fra BT
Det første vi tenker på vedrørende plastforbruket er kanskje bæreposene, men det er ikke bare bæreposer dette handler om. Nesten alt vi kjøper i matbutikken er pakket i plast. 
Og er det ikke det, så finner vi selv en plastpose å legge for eksempel eplene i .

Med bildet av hvalens buk i hodet, tenker jeg nå på plast og plastforbruket hver gang jeg er i butikken. 

Hva kan jeg pr. i dag gjøre for å ikke ta med meg / forbruke mer plast enn jeg trenger? Jeg må jo ha varene i noe? Skal jeg skaffe meg passe store kurver å ha for eksempel eplene i? De veies jo i kassen og da blir kurvens vekt med i epleprisen. Og den prisen kan jeg sikkert betale, men...

Grønn Hverdag anbefalte for 9 år siden å legge igjen all unødvendig emballasje i butikken. 
Se artikkel om dette forslaget herJeg ennå tilgode å se noen praktisere dette og jeg personlig ville ha problemer med å ta av plasten på agurken eller blomkålen inne i butikken. 
Ved kassen. Nei, så tøff og dedikert miljøaktivist er jeg ikke i praksis. 

Jeg tror mer på at butikkeierne må finne en praktisk løsning for de av oss som vil ha med egen emballasje. Vi har egentlig ikke tid til å vente til 2026 som Rema-Reitan hadde satt som mål for Rema-butikkene å bli kvitt all ikke-nedbrytbar plast.
Han og andre kjøpmenn blir i mellomtiden nødt til å legge til rette for at vi kan ta med egen emballasje. 

Det finnes noen få emballasjefrie butikker i Norge. Les om noen av disse her.  
m o p p e g u r i har også laget et blogginnlegg om et slikt konsept i Frankrike: Day By Day.
Dette kan du lese om her       
                     
De store norske matvarekjedene har litt å lære av disse butikk-konseptene og være med på tilby oss emballasjefrie produkter. Jeg er helt sikker på at noe kan de gjøre allerede nå.

Men heldigvis så er det noe DU og JEG kan gjøre i dag. Med en gang. 
Og det er å si nei takk til plastbæreposen.

Kassabetjeningen kommer snart til å få beskjed fra ledelsen i butikken;
"Ikke spør kundene om de vil ha plastbæreposen! 
Tilby de en miljøvennlig handlepose istedet. Gratis."

Ja, tenk om matvarekjedene kunne vri litt på det og vise at de tar litt miljøansvar! 

Jeg har nesten alltid med meg et eller to handlenett i vesken. De er i nylonstoff, veier ingen ting, rommer mye og er sterke. Og derfor sier jeg vanligvis nei til plastbæreposene. Men noen ganger har jeg glemt å ta de med eller at jeg handler mer enn jeg får plass til i nettene. Så helt bæreposefri er jeg ikke, men jeg jobber kontinuerlig med saken.

I min tid som butikkdriver solgte jeg noen herlige, fargerike, sterke og praktiske handlenett fra amerikanske BAGGU. Sjekk utvalget her. Det finnes mange farger og mønstre og man slipper å reklamere for Kiwi, Rema m.fl.  

Jeg har sjekket og finner pr. nå ingen norsk agent eller butikker som forhandler disse lenger i Norge. Du kan få tak i de i nettbutikken til Nordstrom. Linken direkte dit finner du herSjekk også utvalget på Amazon.com under temaet Reusable Grocery Bags.
Kate Spade har også noen tøffe og praktiske handlenett. 


Denne fant jeg i nettbutikken Nordstrom. Linken finner du her.

Får du tak i disse praktiske handlenettene et sted, så er det en ide å kjøpe flere enn du trenger selv. De er supre som smågaver, vertinnegaver og du må sørge for at alle i familien har en eller flere med seg overalt. 

Du kan selvfølgelig også sy egne nett. Et tips er å sy de i så lett stoff som mulig slik at de er praktiske å stappe ned i håndvesken. Et nett i kraftig bomulls-stoff ville ikke fått plass i min veske. 

m o p p e g u r i kommer tilbake med mer vedrørende temaet "plastfri handling" i nye blogginnlegg. I mellomtiden kan vi skaffe oss gode, praktiske og til og med tøffe miljøvennlig handleposer som vi legger i veska eller i bilen.  Vi må øve oss på å huske. 
Vaner tar litt tid å endre, men alle monner drar. Lykke til!

søndag 5. februar 2017

Japansk hjertetre januar-17

Vårt japanske hjertetre dekket av rim i en blåtime i januar. 
Det blir tydelig at høyresiden av treet skal beskjæres litt før sommeren. 
Ellers er det like vakkert som vanlig.