søndag 30. november 2014

Miljøvennlige handlenett III - BAGGU

Når jeg først er inne på temaet miljøvennlige handlenett;
her et annet merke som er amerikansk og heter BAGGU. Disse handlenettene solgte jeg i min tid som butikkeier i Atrium Interiør. Gode og praktiske handlenett i nylon. De finnes i flere størrelser og mange farger/mønstre. Sjekk bare denne linken; BAGGU

 
Etter intens googling kan jeg ikke finne den norske agenten igjen, men den norske nettbutikken EDDABEDDA selger noen nett fra BAGGU.

God plastposefri handling!

lørdag 29. november 2014

Miljøvennlige handlenett II - Reisenthel

m o p p e g u r i sitt innlegg fra september 2013 om "Miljøvennlige handlenett" rykker denne uken plutselig opp på bloggen igjen som en av ukens mest leste innlegg.

Den nye og veldig intelligente "poseavgiften" øker nok folks interesse for alternativer til plastposen. Jeg har brukt handlenett en stund nå og har alltid med meg noen i vesken. Praktiske, sterke nett i nylon som rommer masse matvarer. Ett er fra KIWI, ett fra Spar ett, litt mer dekorativt, er fra Reisenthel.

Reisenthel er et 40 år gammel tysk firma som lager praktiske produkter til vår hverdag og alltid med et herlig design.  Årets julegave?

Her noen eksempler på hva du kan bruke i stedet for å kjøpe avgiftsbelagte plastposer:

 


Se flere bilder på nettsiden til Reisenthel som du finner her.

søndag 23. november 2014

23. november i Frisliveien 29

En mørk søndag i november ble litt lysere med årets første snø. I skrivende stund regner snøen bort.



lørdag 22. november 2014

Adventskalendertid

Denne uken kunne vi lese om 8 barnsmamma'en som nå før advent lagde like mange (8) julekalendere. Imponerende. Det er nemlig litt av en jobb. Og jeg tenker hver sin lyst, tid og lommebok. Artikkelen i Aftenposten kan du lese her.

Jeg har også selvfølgelig laget pakkekalendere til mine to barn. Hvilken småbarnsmor har ikke det? Da jentene var små laget jeg en kalender til hver med hver 24 innpakkede smågaver. Det var stas i ett eller to år. Så ble jentene lei av å få tannbørster, lipsyl, småleker og viskelær. For meg var det var stas i kun ett år som satt natten lang før 1. desember for å bli ferdig.  Og ikke ble kalenderen noe lekker å se på heller. Jeg trælet veldig med å pakke inn all verdens småting på en pen måte. Mine kalendere ble aldri som de vi ser i de glansede magasinene.

Etterhvert laget jeg èn kalender hvor de fikk èn gave annenhver dag. Halvparten av jobben for meg og litt mindre viskelær på jentene det året.  

De siste årene har vi involvert jentene, de skulle være med å gi de også. Ikke bare få.  
Vi kuttet ned "kalenderen" til èn gave til hver av familiemedlemmene. En til mor, en til far, en til Hanna og en til Hedvig.
Hver adventssøndag trakk vi hvem som er den heldig denne gangen.
Og familien var strålende fornøyd med ordningen. Ikke minst jentene selv som fikk pønske ut en gave til oss voksne. Gleden ved å gi er nemlig noen ganger større en å bare få.

God adventstid!


lørdag 15. november 2014

Du blir hva du spiser?

Å påstå at man blir hva man spiser i den forstand at alle plager og sykdommer relateres til hva vi putter i munnen, er en drøy påstand som ikke jeg står inne for. Mange sykdommer kan ikke relateres til mat eller livsstil.
Allikevel tror jeg at forskere som prøver å finne ut av hvorfor man har vondter eller blir syk, alltid må ha med kosthold og livsstil som èn faktor i undersøkelsesgrunnlaget. Fordi uansett hvordan man vrenger og vrir på det, er kosthold og livsstil èn viktig faktor blant flere.

Og mens forskerne forsker syns jeg at det er naturlig at vi som ikke er forskere, selv søker kunnskap om temaet og tester ut om maten vi spiser kan være med å forverre / forbedre plagene vi har.


Når det gjelder en av våre folkesykdommer, nemlig kroniske betennelser og muskel- og skjelettplager, påstås det at maten vi spiser enten kan trigge eller dempe plagene.

Forskerne vet etterhvert mye om hvilke kostholdsfaktorer som virker inn på den delen av immunforsvaret som får kroppen til å reagere med betennelse. 

Fedon Lindberg blant andre, mener at for å forebygge betennelser er det lurt å spise følgende: 
  • Frukt og grønt med sterke farger inneholder mest antioksidanter.

  • Det viktigste er å spise variert mat av god kvalitet og i mest mulig rå tilstand. Også urter og krydder inneholder masse antioksidanter.
Alle typer nøtter og frø. Mørk sjokolade. Antioksidanter som grønn te og kaffe
Vannløselig fiber fra bønner,grønnsaker og havre.
Proteiner - myseprotein (som i yoghurt, kesam eller skyr) styrker immunforsvaret og bidrar til at kroppen lager mer beskyttende antioksidanter. Animalsk protein av høy kvalitet er også bra. Fisk; nok fiskefett (500 gr fet fisk pr.uke), og/eller omega 3 som kosttilskudd
Kilde: Tara
                                                                                                                  
Og maten en bør styre unna for å redusere betennelser/muskelsmerter er raske karbohydrater som søtsaker og hvitt mel og vær forsiktig med pasta, poteter og hurtigkokt ris. 
"Insulin er et hormon som påvirker dannelsen av de betennelseshissende eikosanoidene. Kroppen frigjør insulin når det er for mye sukker i blodet. Insulinet rykker ut for å få blodsukkernivået i balanse. Samtidig settes sukkeret til lagring som fett. Når vi spiser sukker og lettomsettelige karbohydrater, oppstår et overskudd av betennelseshissende eikosanoider. Blodsukker i seg selv øker oksidasjon og forsukring i cellene, og forårsaker en betennelsesreaksjon. Diabetes 2 er en tilstand med kronisk betennelse." Kilde: Tara

Det kan også være betennelsesfremmende å ha for mye omega 6 i kosten.
Kroppen trenger to typer eikosanoider/lipidhormoner for å fungere optimalt. Både de som fremmer betennelser og de som demper betennelser. Men det må være balanse mellom dem. Moderne kosthold inneholder altfor mye vegetabilsk og animalsk, flerumettet omega 6-fett. Dette har skapt en ubalanse mellom omega 3 og omega 6 i blodet. Flerumettet omega 6 omdannes til betennelseshissende eikosanoider i blodet, sier dr Fedon Lindberg. Kilde: Tara

Unngå derfor for mye fett fra svin, okse, kylling og egg. Lam, elg, reinsdyr og vilt har sunnere fett. Vær forsiktig med oljer og margariner fra soya, solsikke, mais og peanøtter. Velg i stedet jomfrupresset olje fra oliven og raps.

Som lege, fysioterapeut eller kiropraktor må en tørre å spørre om hvilke kostvaner pasienten har og eventuelt anbefale de å prøve et kosthold som ikke trigger betennelser i kroppen.  Jeg hører sjelden om at det har vært nevnt i behandlings-situasjoner.  Hvis ikke lege eller behandler vil eller tør nevne kostholdsendring (og egnet trening) overfor oss pasienter, er det også lov å tenke selv. 
Er det noe jeg kan gjøre med min livsstil som kan bidra til å fjerne/redusere plagene mine? 
Kanskje. Kanskje ikke. Det må bli en vurdering hver og en tar selv, hvis ingen andre forteller en det. Men at det er forsøket verdt? Jo, det tror jeg i veldig mange tilfeller på at det er.

Linker til noen nettartikler om temaet:  
For mye sukker kan gi muskeplager
Mat og betennelse
10 inflammatoriske matvarer verdt å unngå

mandag 10. november 2014

Krakken BUBU av Philippe Starck (Stolmuseumet Frisliveien)

Denne krakken BUBU, som Philippe Starck har designet (1991), har jeg på badet. Jeg synes den er veldig praktisk. Den fungerer som et lite ekstra bord og oppbevaring av toalettruller. Og en kan sette seg på den hvis det behovetertilstede. BUBU kan brukes mange steder i huset. Noen har den som nattbord. De som er transparente i fargen kan en oppbevare strikketøyet i. For eksempel.


Jeg kjøpte min BUBU i tiden som butikkeier og jeg husker rett og slett ikke hvem jeg bestilte de fra den gangen. Jeg ser nå at produsent av BUBU er XO Design
Sjekk nettsiden deres for å finne evt. norske forhandlere. Søker du på nettet, selges de i flere utenlandske nettbutikker. BUBU kan anbefales.