mandag 27. februar 2012

Luxembourgstolen (Stolmuseet Frisliveien)

Jeg har akkurat kommet hjem fra Paris og mye inspirasjon og ny kunnskap om byen fikk jeg denne gangen også. Blant annet om stolen Luxembourg, opprinnelig produsert til Jardin du Luxembourg i Paris i 1923 av "Paris park departement workshop". Stolen er et symbol på fransk design og et uttrykk for fransk kultur i form av et møbel, sier produsenten Fermob. 

For ikke så lenge siden ble formgiver Frederic Sofia spurt av produsenter Fermob, om å nytolke stolene fra Jardin du Luxembourg. En hel serie hage/parkmøbler ble tegnet og møblene selges nå via Fermob over hele verden. 
Bilde fra produsent


Bilde fra produsent
I parker i Paris, også selvsagt i Jardin du Luxembourg, står stolene til fri benyttelse og forflyttelse. Pariserfolket har kanskje så respekt for sin egen historie og kultur at stolene forblir i parkene. Om dette er fakta eller antakelse, har jeg ikke sjekket, men fint er det hvis det er sant!
Noen av Luxembourgproduktene kan kjøpes på Kreativ Interiør på Hamar og på Libertine på Lillehammer.

Jeg har skaffet meg et eksemplar til stolsamlingen i beige farge av denne modellen:



onsdag 15. februar 2012

Moelv og Ringsaker på tomgang

Jeg bor i en liten, stille og rolig småby. Jeg tror til og med at asylsøkerene som bor her, ikke stjeler sykler engang. Da må en kunne si at det er en fredelig by og de fleste som bor her føler seg trygge.
Nå på vinterstid for eksempel, er det bare å sette fra seg fra bilen sin med motoren på og med nøkkelen i. Utenfor matbutikken på ettermiddagen eller på parkeringsplassene foran SFO og barnehager, står det gjerne 2 -3 biler på tomgang og jeg kan forsyne meg med både bilen og dens innhold. Og jeg tenker faktisk på at det er en mulighet. Heldigvis for tomgangskjørerne, er jeg lovlydig. Men å flytte på en bil en dag, det er vel ikke så ulovlig?
Bilde fra www.nrk.no
En ting er at det er såpass få, nesten ingen, med uærlige hensikter i småbyen Moelv, og at bilene bare kan gå på tomgang uten at noen kjører avgårde.  
En helt annen ting er at tomgangskjørerne er lovbrytere selv.

"Unødvendig tomgangskjøring er forbudt" sier norsk lov. En såkalt sovende paragraf som sjelden blir brukt. Det gis ikke bøter og det settes ikke opp skilt om at tomgangskjøring er forbudt.

De eneste i landet som gjør noe aktivt for å stanse forurensende og støyende tomgangskjøring er de yngste, nemlig Miljøagentene, barnas miljøorganisasjon. Tomgangsaksjonen 2012 er i gang, les mer her .

Vår kommune kunne gå foran med et godt eksempel for resten av landet og markere at her i Ringsaker aksepterer vi ikke unødvendig tomgangskjøring.F.eks ved å sette opp skilt på alle parkeringsplasser utenfor sine bygg (ikke minst skoler og barnehager) og at alle enhetsledere på skoler og barnehager pliktet å ta dette opp med de gode forbildene til ungene våre (vi foreldre ja) om at de ikke vil ha tomgangskjøring utenfor døren; ta hensyn til folk og miljø!

Har du andre forslag? 

søndag 12. februar 2012

Den alltid vellykkede gulrotsuppen

Ingredienser

  • stk gulrot
  • stk potet
  • stk løk
  • båter hvitløk
  • ss olje
  • ss revet frisk ingefær
  • grønnsakbuljong (terning)
  • 24 dl vann
  • 2 dl crème fraîche orginal, 35 %
  • salt
  • chilipaste
  • 8 blad frisk koriander til pynt

Fremgangsmåte

Skrell gulrot, potet, løk og hvitløk i del alt mindre biter. Surr grønnsakene i olje noen minutter uten at det tar farge.
Tilsett ingefær og la det steke forsiktig med en liten stund.
Ha i buljong og vann og la suppen koke under lokk til gulrøttene er møre, ca. 15 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser.
Smak suppen til med salt og litt chilipasta. Pynt med en dæsj creme fraiche, friske korianderblader, persille eller annet grønt ved servering.


Dette er min egen variant av en suppe dere vil finne mange oppskrifter av på internett. Men jeg synes denne funker veldig bra, med nok ingefær og den rette oransje fargen.

fredag 10. februar 2012

Simenstad Gård og matopplevelser

Jeg har lenge hatt, og vil alltid ha, lyst til å besøke alle Mjøsgårdene for å se husene, dekoren, tapetene, møblene, gulvene, takene og ikke minst smake maten. Hittil har jeg hatt mange flotte opplevelser på Sveinhaug Gård og Historisk Pensjonat både på seminar, Hagehistorisk Marked, Godværskafèen og min egen 50-års dag mai- 2010.

 I dag var jeg så heldig at jeg var invitert til Simenstad Gård. En februardag i kuldegrader hvor de vakre rommene ble vedfyrt, vedfyrt og vedfyrt. Airconditionen besto i å sette opp døra til en kald gang. Det funket det også.
Bilde fra www.hamarregionen.no
Vertinnen på Simenstad, Britt Skurdal Braastad fortalte litt om gårdens historie og husene, som har flere festrom enn bruksrom og at det derfor er hus som er skapt for fester og selskapeligheter.
Brit ved kjøkkenet på Simenstad Gard
Bilde av vertinnen sakset fra Lillehammer Kunnskapspark
Men så var det maten da, maten vi fikk servert. Jeg elsker god mat, gode råvarer og mat med farge (og fiber) og jeg var veldig spent på menyen. 
Først fikk vi servert en deilig blomkålsuppe med finmoset blomkål, med husets eget gulrotsmør (egen hemmelig oppskrift) og steinovnsbakt urtebrød. Så hentet vi selv vår hovedrett på vertinnens store kjøkken, som var bygg-gryn smaksatt med krydder/buljong og masser med finhakket bladpersille og gresskarkjerner (eller var det solsikkefrø?), bakte grønnsaker med noe kjøtt (som jeg ikke la merke til fordi det var grønnsakene som smakte og hadde fargene), rotstappe med potet, kålrot og gulrot og små lammekjøttboller. Det var så godt, så godt...... Desserten var hjemmehermetiserte pærer med krem. Senere ble det servert punsj og en liten skive med egg og laks. Til kokekaffen var det hjemmebakt kringle med rabarbra og nøttemakroner.

Vertinnen holder matkurs, og jeg blir gjerne med på et. Høsten 2012 ville passe bra.
Takk til Simenstad Gård og Britt Skurdal Braastad for enda en flott Mjøsgårdopplevelse!
Neste Mjøsgård som jeg vet at jeg skal oppleve er Stokke Nedre, beliggende ved Mjøsa midt mellom Moelv og Gjøvik. Der skal vi ha en konfirmasjonshelg i mai. Det gleder jeg meg til og da skal det tas mange,mange bilder.

Les mer om alle Mjøsgårdene her.

tirsdag 7. februar 2012

Designer Finn Juhl 1912 - 1989

Den danske arkitekten, designeren ville vært 100 år i år og dette markeres flere steder i Danmark. Juhl er en av de første danske møbeldesignerene som ble internasjonalt anerkjent. Han kjennetegnes bl.a. for sin nesten skulpturelle, ekspressive stil. Jeg ville beskrive sofaen Poet og stolen Pelican som møbler som omslutter eller omfavner en.
The poet
Chieftain Chair
Baker Sofa
 
Hele Finn Juhl's historie i kronologisk rekkefølge finner du her.

lørdag 4. februar 2012

Dragens år 2012

I kveld feirer jeg kinesisk nyttår sammen med min egen og tre andre familier som har barn som er født i Kina. Vi møtes til et måltid kinesisk mat, dekker bordet med det kinesiske dekketøyet vi måtte ha og barna, nå tenåringene, får den tradisjonelle røde konvolutten med penger i.  
23. januar 2012 gikk vi inn i dragens år. Mange hundre millioner kinesere reiser hjem og dette er en like viktig familiehøytid som den norske jula.
 
"2012 babyer født fra og med 23. januar er født i Dragens år, og får dyretegnet som regnes av mange som det aller gjeveste i det kinesiske horoskopet. Av den grunn planlegger svært mange kinesiske par å få barn i år, og den ventede babyboomen kan bli en utfordring for fødeavdelinger på Kinesiske sykehus. Dragen forbindes både med lykke, makt og keiserlig pomp og prakt. En drage setter seg høye mål, og tar utfordringer som virker uoppnåelige for andre mennesker. " Sakset fra Mammanett

Finn ditt kinesiske dyretegn her.
Godt nytt år!

fredag 3. februar 2012

Popkorn

Er du opptatt av fiberrik kost og vil ha litt salt snacks en gang i blant, vil jeg slå et slag for popkornet!!
Popper du popkornet på gamlemåten, i kjele og passer på mengden, er popkorn et "sunt" snacks med et høyt innhold av fiber og lavt fettinnhold!
Micropopkorn inneholder palmeolje, det farlige transfettet. Så det anbefales ikke.

Vi skal ha i oss daglig mellom 25 - 35 gram kostfiber, men det er ikke dermed sagt at du
b a r e skal spise popkorn for å dekke opp det behovet. Men det er vel helt unødvendig å si.
Mest fiber får du selvfølgelig ved å spise grove kornsorter,grønnsaker, frukt og bær. 

Popkorn inneholder mye karbohydrater, hele 50,7 pr. 100 gr. Så lavkarbokost er det overhodet ikke.
Men det inneholder altså det viktige kostfiberet; hele 15 gr pr. 100 gr. Vi må ta med oss det som er bra.

Pop i vei og god helg!

Les mer om kostfiber her.